Oferta dotyczy:
1. Grzybek herbaciany Kombucha (średnica ok. 6 cm) + starter (ok. 100 ml) + ulotka
2. Algi, kryształki japońskie (15 g) + e-book + ulotka
3. Grzybek tybetański (10 g) + ulotka

KOMBUCHA - co to jest?

Kombucha, to w skrócie organizm symbiotyczny scoby, który przerabia cukier oraz herbatę na kwas glukuronowy (detoksykacja). Ma postać galaretowatej masy przypominającej kształtem meduzę. Dodana do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji, w wyniku której powstaje napój z kombuchy, bogaty m.in. w witaminy z grupy B, aminokwasy, kwas askorbinowy i składniki mineralne takie jak cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź. Napój jest orzeźwiający, lekko musujący, smakiem przypominający sok jabłkowy. Do tego ma właściwości lecznicze.
HODOWLA:
- ok. 100-120 g cukru oraz zieloną herbatę (1 łyżka lub 2-3 torebki) zalewamy ok 800 ml wrzątku,
- studzimy do temp. pokojowej,
- wlewamy do słoika (pozbywamy się fusów),
- umieszczamy grzybka (jasną stroną do góry).
- dodajemy starter ok. 100 ml
- odstawiamy w ciepłe, ciemne, nienasłonecznione miejsce na 8-14 dni,
- kombucha jest gotowa jeśli nie gazuje podczas potrząsania słoikiem,
- gotową kombuchę zlewamy do właściwego naczynia, odstawiamy do lodówki,
- grzybka myjemy, oddzielamy nowego (wytworzy się na górze),
- powtarzamy cykl.

ALGI, KRYSZTAŁKI JAPOŃSKIE - co to jest?

Japońskie kryształy (znane również jako algi, algi morskie, wodny kefir) to mikroorganizmy zdolne do fermentacji, będące koloniami bakterii (Lactobacillus, Streptococcus, a także Pediococcus i Leuconostoc) i drożdży (Saccharomyces, Candida, Kloeckera [...]). Mają formę dość kruchych "kryształków" o sporej przejrzystości. Hodowane są na całym świecie i powszechnie stosowane do produkcji kefiru wodnego - naturalnego probiotyku.
Przefermentowaną przez siebie wodę z cukrem wzbogacają w liczne mikroelementy. Napój z alg ma zbawienny wpływ na nasz organizm biorąc udział w jego detoksykacji. Algi zapobiegają procesom gnilnym materii w jelitach, dzięki czemu uzdrawiają i przedłużają życie. Świetnie regulują procesy przemiany materii. Są doskonałe jako kosmetyk - stosuje się je do przemywania twarzy i ciała. Działają również znakomicie na wszelkie podrażnienia skóry.

GRZYBEK TYBETAŃSKI - co to jest?

Inaczej zwany jako grzybek kefirowy, tybetańskie ziarna kefirowe - są to kultury bakterii i grzybów, które dodane do mleka powodują rozpoczęcie procesu fermentacji, w wyniku czego powstaje kefir, którego właściwości i lecznicze działanie są doceniane od tysiącleci przez tybetańskich mnichów i nie tylko. Ziarna wyglądem przypominają różyczki kalafiora. Mają średnicę od około 0,2 do 2 cm.

Produkty pakowane próżniowo.

Przepisy hodowli otrzymasz w przesyłce.

Zapraszam.

Cechy przedmiotu

  • Nazwa handlowa: kombucha mini, algi, grzybek
  • Marka: Własna hodowla
  • Produkt nie zawiera: barwników, konserwantów
  • Kod producenta: K6.100/A.15/G.10

Lokalizacja

Głogów

Formy dostawy

  • Odbiór w punkcie: Paczkomaty 24/7 InPost - przedpłata 11,99 zł
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 16,00 zł
  • Odbiór osobisty - przedpłata 0,00 zł
Oferta: ebce6064-35b5-4eea-adaf-f53827a9d752