Agar agar – „morska żelatyna” pochodzenia roślinnego, mniej kaloryczna od żelatyny wieprzowej. To znakomite rozwiązanie w wielu potrawach dla osób na diecie niskokalorycznej, wegetariańskiej, wegańskiej. W wielu produktach jest oznaczony symbolem E-406 (zwany bywa gumą agar). Jego głównym składnikiem jest galaktoza – cukier złożony nieprzyswajalny dla ludzi. Mogą go rozłożyć tylko niektóre bakterie morskie i glebowe.
Umieść potrzebną ilość w miseczce i zalewamy wodą zgodnie z przepisem, namaczaj aż rozpuści się zupełnie. Podgrzej aż do osiągnięcia punktu wrzenia, stale mieszając. Ostudź.
Agar agar nie musi być schładzany w lodówce, ponieważ zyskuje i utrzymuje odpowiednią konsystencję w temperaturze pokojowej. Agar agar w paskach może być namaczany w wodzie i używany nawet w sałatkach.
Data ważności do 07.2022r