Maciej Kuroń (rocznik 1960), absolwent C.I.A. (The Culinary Instytut of America), autor znakomitych książek kucharskich, m.in. Kuchni Polskiej – Kuchni Rzeczypospolitej Wielu Narodów, Kuchni śródziemnomorskiej, Kuchni azjatyckiej. Od czasów neandertalczyków nie wymyślono niczego przyjemniejszego, smakowitszego, soczystszego niż pieczenie mięs na ogniu. I, o ile w zamierzchłych czasach była to konieczność – teraz przygotowywanie potraw na ruszcie i nad ogniskiem jest rozrywką i frajdą. – Grill to wielki spektakl mający miejsce w ogrodzie, na łące, nad jeziorem, słowem – na świeżym powietrzu. To „teatr ogromny", który w równym stopniu angażuje mistrza ceremonii jak i widzów. – Grillowanie to rytuał i przyjemność. Ponoć głównie męska. Tak się złożyło, że książki kucharskie są kierowane głównie do pań. W tej, nasz mistrz ceremonii, Maciej Kuroń, zachęca mężczyzn, by sami stanęli przy grillu. Solidarnie dzieli się swymi tajemnymi umiejętnościami i wieloletnimi doświadczeniami. Udziela cennych rad i podaje proste, acz wyrafinowane, przepisy jak najstosowniej przyrządzić kiełbasy, drób, dziczyznę, dania z kociołka, warzywa i potrawy towarzyszące: zupy, sałatki, desery, a także nieodzowne na każdym przyjęciu napoje i drinki. A więc Panie i Panowie – książkę w dłoń i do grilla