Kombucha, sfermentowany lekko gazowany napój na bazie słodzonej herbaty, tradycyjnie spożywany na terenie Azji

Grzyb herbaciany swoją konsystencją przypomina galaretę o białym lub pomarańczowym kolorze. Jest to symbiotyczna kultura bakterii i drożdży, w skład której wchodzą głównie bakterie z gatunku Acetobacter oraz drożdże z gatunku Schizosaccharomyces.

Kombuchy przypisuje się szereg właściwości, m.in.:
- oczyszczanie organizmu z toksyn,
- ograniczanie gromadzenia się tłuszczu,
- wspomaganie układu immunologicznego,
- regulacja ciśnienia krwi.

W skład zamówienia wchodzi 1szt. grzyba herbacianego oraz 100ml startera - płynu z poprzedniej fermentacji.

Sposób przygotowania:
1. Przy pomocy przefiltrowanej wody zaparz litr mocnej herbaty(czarnej lub zielonej), posłódź go 100g cukru. Odstaw do wystudzenia.
2. Do dokładnie umytego słoika wrzuć grzyba herbacianego oraz przelej dołączony starter.
3.Kiedy herbata osiągnie temperaturę pokojową, przelej ją do słoika z kombuchą i zakryj szczelnie gazą lub innym oddychającym materiałem wieko słoika.
4.Słoik odstaw do ciepłego i ciemnego miejsca na ok.7-8 dni.
5. Kiedy z napoju przestaną wydobywać się bąbelki gazu, to znak, że napój kombuchy jest już gotowy do picia.
6.Starego grzyba oraz nowego po przemyciu można wykorzystać w nowym procesie fermentacji.

Lokalizacja

Żory

Formy dostawy

  • Paczka pocztowa priorytetowa 14,00 zł
  • Odbiór w punkcie: Paczkomaty 24/7 InPost - przedpłata 11,99 zł
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 11,50 zł

Sprzedający

Oferta: e5aef284-1ec4-4e39-814f-ad55275f67f4