O przedmiocie

Oferuję grzybek kombuchy wraz z porcją startera, dzięki czemu możesz w łatwy sposób przygotować domową kombuchę.

Kombucha to naturalnie fermentowany napój na bazie herbaty, o słodko-kwaśnym smaku i wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest bogata w witaminy z grupy B oraz żywe kultury bakterii wspierające zdrowie mikrobioty jelitowej.

Detoksykacja organizmu – kwas glukoronowy i jego pochodne pomagają usuwać toksyny i pozostałości leków z organizmu.
Działanie antyoksydacyjne – obecność witaminy C, polifenoli i minerałów wspiera ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.
Wsparcie odporności – dzięki kwasowi mlekowemu, octowemu, jabłkowemu, witaminom i minerałom kombucha sprzyja odbudowie mikroflory jelitowej.
Regulacja układu trawiennego – poprawia funkcjonowanie jelit.
Usprawnienie pracy nerek i wątroby – wspiera procesy oczyszczania i regeneracji tych narządów.
Pomoc w odchudzaniu – kombucha zawiera mniej kwasu octowego niż ocet spirytusowy, ale może działać podobnie. Osoby z insulinoopornością i na diecie mogą pić 5 łyków kombuchy 20 minut przed posiłkiem lub treningiem, aby wspierać metabolizm.

Instrukcja przygotowania:

Na 1 litr kombuchy zaparz 1 litr mocnej herbaty (zielonej, czarnej lub rooibos) z 3 torebek i rozpuść w niej 5 łyżek stołowych cukru. Po ostygnięciu dodaj grzybek i około 10-15% objętości słoika startera (kombuchy z poprzedniej fermentacji). Przykryj słoik ściereczką lub skarpetką i odstaw w spokojne miejsce na 7-10 dni. Gdy na powierzchni pojawi się nowy grzybek, kombucha jest gotowa. Przepłucz grzybek, przecedź kombuchę, umyj słoik i powtórz proces. Aby uzyskać gazowany napój, możesz szczelnie zamknąć słoik na krótki czas – pamiętaj jednak, aby zachować ostrożność, ponieważ może dojść do nagromadzenia gazu i pęknięcia słoika.

Stan Nowy
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 61a8ac90-ab3c-441a-bea3-f6555392f506

Podobne wyszukiwania