Promocje przy zakupie 2 szt trzecia szt gratis!!

Kryształki japońskie wytwarzają tzw. wodny kefir – zdrowy probiotyczny napój, którym delektować się można całą rodziną (dorośli i dzieci). To doskonała alternatywa dla słodzonych napojów gazowych czy nawet większości oferowanych na rynku soków (często są one dosładzane i chemicznie konserwowane i barwione). Zwłaszcza w przypadku małych pociech ważne jest, aby nie dostarczać rosnącym organizmom konserwantów oraz sztucznych barwników i dodatków smakowych zawartych w popularnych reklamowanych napojach dla dzieci. Czy zdrowy napój przyrządzony własnoręcznie z kontrolowanych przez nas samych składników, bogaty w substancje odżywcze oraz zawierający pożyteczne bakterie poprawiające prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu nie jest wymarzoną propozycją dla tych, którzy chcą o siebie zadbać w czasach masowej konsumpcji niezbyt zdrowej żywności?

Kefir wodny to doskonałe rozwiązanie:

– dla dzieci zamiast słodzonych napojów

– dla osób z nietolerancją białka mlecznego, którzy nie mogą pić mlecznego kefiru

– dla osób na diecie z wykluczeniem produktów mlecznych (np. weganie – mogą w ten sposób uzupełniać niedobory witaminy B12)

– dla osób skarżących się na problemy z układem trawiennym

– dla osób pragnących oczyścić organizm z toksyn

– dla osób cierpiących na chroniczne zmęczenie i problemy natury emocjonalnej

– i wiele, wiele innych

Kryształki japońskie zwane także algami morskimi są kulturami różnych szczepów zdrowych bakterii i drożdży. Te mikroorganizmy żyją ze sobą w układzie symbiotycznym, a substancją w której są one połączone jest wytwarzany przez bakterie polisacharyd (powstający z glukozy dekstran). Tworzą w ten sposób stabilną strukturę przypominającą kryształek o nieregularnym kształcie i dość dużej przejrzystości. Organizmy te odżywiają się cukrem i produkują kwas mlekowy, alkohol (zaw. ok.1,5%) oraz dwutlenek węgla. W ten sposób z posłodzonej wody potrafią one wytworzyć smaczny lekko gazowany fermentowany napój – tzw. wodny kefir.

Kryształki kefiru wodnego nie syntetyzują galaktozy, w przeciwieństwie do ziaren kefirowych grzybka tybetańskiego fermentujących mleko (kefiran zawiera nie tylko glukozę, ale i galaktozę). Stąd algi morskie (karmione słodką wodą , a nie zawierającym laktozę mlekiem) są pozbawione charakterystycznej dla grzybka tybetańskiego śluzowej otoczki i nieco „gumowatej” dość elastycznej konsystencji. Są raczej gładkie i śliskie, a pod naciskiem kruszą się.

Kryształki barwią się pod wpływem barwników zawartych w sokach, którymi często dosmacza się bazowy wodny kefir.

Jak hodować kryształki japońskie i przygotowywać wodny kefir

Aby zdrowo hodować kryształki japońskie (algi morskie) i efektywnie produkować wodny kefir należy unikać kontaktu z metalem, a używać wyłącznie przedmiotów szklanych, plastikowych lub drewnianych.

Do tego celu potrzebne są tylko:

– Starter kryształków (2 łyżki stołowe kryształków na litr posłodzonej wody)

– Około 1 litra letniej wody (mineralnej niegazowanej lub zwykłej wody z kranu po przegotowaniu – w przypadku kranówki najlepiej jest używać filtra, aby ograniczyć ilość chloru zawartego w wodzie) – ideałem byłaby czysta woda np. źródlana

– Około 4 łyżeczek cukru

– 6-8 sztuk rodzynek (zamiennie można użyć suszonej figi lub dwóch suszonych moreli)

– Szklany słoik lub pojemnik z oddychającym wieczkiem (może być gaza, ściereczka lub ręcznik papierowy zamiast wieczka)

– Niemetalowe sitko

– Niemetalowa łyżka

Zasady hodowli:

– Kryształki japońskie przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku.

– Zalej w słoiku lub naczyniu szklanym cukier niewielką ilością gorącej wody i rozmieszaj cukier aż do całkowitego rozpuszczenia.

– Dopełnij słodki roztwór zimną wodą, aby otrzymać około 1 litra słodkiego płynu o letniej temperaturze.

– Dodaj do słoika z gotowym płynem dwie łyżki przepłukanych kryształków oraz suszone owoce (6-8 rodzynek lub dwie morele lub suszoną figę).

– Słoik lub naczynie przykryj gazą lub filtrem (np. takim do parzenia kawy), by zapewnić dostęp powietrza, ale także zabezpieczyć przed zabrudzeniami.

– Odstaw naczynie na 24-48 godzin w ciepłe miejsce.

– Po 24-48 godzinach przemieszaj go plastikową lub drewnianą łyżką i przecedź przez plastikowe sitko – napój nadaje się natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce (najlepiej spożyć w ciągu kolejnej doby). Można pokusić się o przygotowanie smakowego kefiru wodnego – przepisy wkrótce w kolejnych wpisach.

– Kryształki przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku.

– Ponownie przygotuj słodki płyn i zalej nim kryształki dodając suszone owoce (owoce zmieniaj raz w tygodniu)

Cechy przedmiotu

  • Rodzaj: kryształki japońskie
  • Postać: inna
  • Producent: inny
  • Liczba sztuk: 100
  • Cechy dodatkowe: bez barwników, bez GMO, bez konserwantów, bez laktozy, bezpieczny dla kobiet karmiących, bezpieczny dla kobiet w ciąży, wegański, wegetariański

Lokalizacja

Bydgoszcz

Formy dostawy

  • Odbiór w punkcie: Paczkomaty 24/7 InPost - przedpłata 12,99 zł
Oferta: 8ba2d687-67c4-4853-a2ad-992ce1f1e229