- Stan: Nowy
- Typ: mieszanki
- Postać: proszek
Nadmierny przybór masy ciała w okresie ciąży dla niejednej kobiety staje się później problemem. Zamiast walczyć z nadwagą po ciąży, można skupić się na profilaktyce: jednym ze skuteczniejszych sposobów okazuje się być dieta bogatobłonnikowa.
Takie wnioski przynosi badanie przeprowadzone w Centrum Medycznym Uniwersytetu w Kansas (USA). Uczestniczkami były kobiety między 10 a 14 tygodniem ciąży, które przydzielano do grupy interwencji dietetycznej lub grupy kontrolnej. Interwencja dietetyczna polegała na cotygodniowych telefonicznych konsultacjach z dietetykiem, który miał za zadanie zachęcać uczestniczki do stosowania diety bogatobłonnikowej (dietę układano tak, aby ilość błonnika przekraczała 30 g dziennie). Aby wspomóc ciężarne w początkowym okresie, przez pierwsze 6 tygodni w ramach suplementacji błonnika podawano im wysokobłonnikowe przekąski.
Dzięki interwencji dietetycznej udało się poważnie zwiększyć ilość błonnika w diecie, do 32 g po 6 tygodniach, i utrzymać ją na podobnym poziomie (27 g po 12 tygodniach); grupa kontrolna spożywała średnio 10 g błonnika mniej. Uczestniczki spożywające dużo błonnika przytyły mniej (różnica 4 kg!), miało to również odzwierciedlenie w dłuższej perspektywie – ich waga po roku okazała się ponaddziesięciokrotnie mniej zwiększona niż kobiet z grupy kontrolnej (przybór masy ciała +350 g wobec +4,4 kg). Miało to po części związek z trwałą tendencją do wybierania pokarmów bogatych w błonnik.
Błonnik jest jednym z bezpieczniejszych nutraceutyków w okresie ciąży, a dieta bogatobłonnikowa jest podstawową interwencją zarówno w ramach odchudzania, jak i zapobiegania przyrostowi masy ciała, o czym warto pamiętać i przed ciążą, i po zajściu w ciążę, i po ciąży również.
Na podstawie
BMC Pregnancy Childbirth. 2020 May 24;20(1):319. The effect of high dietary fiber intake on gestational weight gain, fat accrual, and postpartum weight retention: a randomized clinical trial. Hull HR, Herman A, Gibbs H, Gajewski B, Krase K, Carlson SE, Sullivan DK, Goetz J.
* Loclo jest źródłem błonnika
* Aktywizuje perystaltykę jelit, sprzyja ich regularnemu oczyszczeniu
* Stwarza sprzyjające środowisko dla normalnej mikroflory jelit
* Absorbuje substancje toksyczne
* Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi
* Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
* Zmniejsza skutki uboczne leczenia z wykorzystaniem naświetlań
* Wzmacnia układ odpornościowy
Po co nam błonnik?
pomocny w zaparciach - w przewodzie pokarmowym wchłania wodę, zwiększając tym objętość masy kałowej i przyspiesza usuwanie niestrawionych resztek. Ułatwia to regularne wypróżnienie się.
skuteczny w walce z otyłością - pomaga zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ wchłania wodę, w wyniku czego pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości.
obniża ciśnienie - błonnik wiąże jony sodu i tym samym pomaga obniżyć wysokie ciśnienie.
wyrównuje poziom glukozy we krwi - zwalnia przemianę węglowodanów przez blokowanie w pewnym stopniu dostępu glukozy do krwi, dzięki temu zmniejsza wydzielanie insuliny i pomaga w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi.
obniża poziom cholesterolu – to za jego sprawą obniża się poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu (LDL) we krwi- zapobiega miażdżycy.
oczyszcza organizm – działa jak miotełka, zarówno błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny ułatwia usuwanie z organizmu toksyn, kwasów żółciowych i metali ciężkich- ołów, rtęć, czy nawet substancji rakotwórczych- świetnie sprawdzają się w tym przypadku jabłka i czarne oraz czerwone porzeczki.
LOCLO - absorbuje i usuwa toksyny z naszego układu pokarmowego, wspomaga odchudzanie, normalizuje pracę jelita grubego i cienkiego, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, ułatwia wypróżnianie
Zażywając Loclo wzbogacamy organizm w błonnik i wiele substancji odżywczych. Tym właśnie preparat ten wyróżnia się spośród biologicznie aktywnych suplementów wytwarzanych przez inne firmy.
Loclo to jedno z najlepszych źródeł błonnika, niezbędnego składnika naszej codziennej diety, pobudzającego perystaltykę jelit i ułatwiającego trawienie. W składzie Loclo jest: pektyna jabłkowa, babka, brokuły, kurkuma, burak czerwony, rozmaryn, marchew, pomidor, kapusta, bioflawonoidy, olej saflorowy (szafranu fałszywego), smoła akacji i guma guar, otręby owsiane, cynamon
Nasiona babki są najbogatszym źródłem włókien odżywczych. Wchłaniają 8-14 razy więcej wody niż ważą i zamieniają się Nasiona babki są najbogatszym źródłem włókien odżywczychw masę podobną do żelu. Nasiona zawierają 10-30% śluzu (polisacharydy przyciągające wodę). W wielu produktach i rozmaitych dietach odchudzających używa się nasion babki w celu wypełnienia żołądka i obniżenia apetytu. Nasiona babki przyśpieszają odchudzanie, zwiększają objętość zawartości jelit, zmniejszają czas jej przejścia przez okrężnicę i przyśpieszają defekację. W wyniku badań klinicznych przeprowadzonych przez uczonych niemieckich zaobserwowano efektywność nasion babki przy zaparciach i rozwolnieniu. Babka łagodzi również bóle, zmniejsza krwotok i swędzenie hemoroidalne. Badania kliniczne nad pacjentami cierpiącymi na pęknięcia jelita grubego wykazały, że leczenie nasionami babki jest efektywne. W innych badaniach ustalono, że nasiona babki chronią jelita zwierząt eksperymentalnych przed toksynami zawartymi w jedzeniu. Powiększenie zawartości jelit i przyśpieszanie ich opróżniania pozwoliło zmniejszyć czas kontaktu toksyn z błoną śluzową jelit. Badania naukowe potwierdzają, że dieta wzbogacona o błonnik zmniejsza ryzyko raka jelita grubego. Podczas wielu badań klinicznych ujawniono zdolność nasion babki do obniżenia ogólnego poziomu cholesterolu. Pacjenci zażywali nasiona babki 3 razy dziennie w ciągu 8 tygodni. Po 4-ch tygodniach kuracji znacznie obniżył się ogólny poziom cholesterolu. Mechanizm zmniejszenia jego ilości polega na pobudzeniu wydzielania żółci
Pektyna i owies dodane są do nasion babki jako naturalne źródło błonnika. Działanie pektyny podobne jest bardzo do działania nasion babki. Wchłaniając wodę włókna te uczestniczą w formowaniu mas kałowych i wpływają korzystnie na pracę jelit
Pektyna jabłkowa - przysłowie angielskie głosi: „Zjadaj po jednym jabłku codziennie a lekarz zostanie bez chleba”. Jabłka zawierają błonnik rozpuszczalny (pektynę), który chroni przed nowotworami jelita grubego. Podczas badań przeprowadzonych na uniwersytecie w Texasie zauważono, że przy karmieniu zwierząt pektyną dwukrotnie zmniejszyła się liczba schorzeń onkologicznych. Pektyna odgrywa ważną rolę w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Zmniejsza również koncentrację cukru we krwi osłabiając tym samym niszczące działanie cukrzycy na organizm. Pektyna sprzyja usuwaniu toksyn i metali z organizmu, zmniejsza uboczne efekty terapii promieniowej
Smoły akacji i guma guar obniżają apetyt, zmniejszają poziom cholesterolu, trójglicerydów, lipoproteidów o niskiej gęstości oraz wiążą substancje toksyczne i usuwają je z organizmu
Otręby owsiane to błony ziaren owsianych. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, usuwają substancje toksyczne i regulują poziom cukru we krwi
Pomidory dostarczają organizmowi witaminy A, ß-karotenu, kwasu foliowego, likopenu, żelaza i wapnia. Dzięki zawartości witaminy C w pomidorach lepiej przyswajane jest żelazo. Wiadomo, że pomidory zmniejszają ryzyko powstania zarówno choroby wyrostka robaczkowego, jak i raka (dzięki zawartości ß-karotenu, kwasu foliowego i likopenu). Na podstawie badań przeprowadzonych w USA ustalono, że u kobiet z wysoką zawartością likopenu rzadziej rozwijają się nowotwory szyjki macicy. Uczeni włoscy zaś twierdzą, że pomidory zmniejszają ryzyko zachorowania na raka płuc
W marchwi jest dużo błonnika rozpuszczalnego, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Oprócz błonnika marchew zawiera: karoten, witaminę C, B6, kwas foliowy, żelazo i potas. Dzięki tym składnikom marchew zmniejsza możliwość rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i raka, pomagaj zachować dobry wzrok aż do wieku starszego, wzmacnia układ odpornościowy i zwalczać zaparcia
Burak jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy C i magnezu. Błonnik buraka obniża poziom cukru we krwi i zapobiega rakowi jelita cienkiego oraz grubego, trzustki, prostaty i piersi
Uważa się, że brokuły zapobiegają rakowi i wzmacniają system immunologiczny, będąc bogatym źródłem witaminy C i kwasu foliowego. W brokułach jest również błonnik, potas, wapń i selen. Ustalono, że brokuły zmniejszają ryzyko chorób piersi, powstawania nowotworów zwłóknieniowo-cystowych. Zauważono też pozytywny efekt stosowania brokuł jako środka zarówno chroniącego przed atakami serca i wylewami jak i zaparciami. Brokuły pomagają również w walce z cukrzycą
W kapuście zawarte są substancje przeciwnowotworowe (sulforan, ß-karoten, witaminy C, witamin z grupy B, błonnik). Roślina ta zmniejsza możliwość rozwoju raka, pomaga leczyć wrzody, ma właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Ustalono, że kapusta pomaga zmniejszyć ryzyko zwłóknieniowo-cystowych chorób piersi. Rozmaite składniki kapusty stymulują układ odpornościowy, a błonnik sprzyja normalizacji stolca i zapobiega powstawaniu hemoroidów oraz innych chorób, spowodowanych zaparciami
Cynamon polepsza trawienie, wzmacniając wydzielanie śliny i resorbcję żołądkową, zmniejsza skurcze mięśniowe
Rozmaryn włączono w ten kompleks dzięki jego działaniu wiatropędnemu
Kurkuma to świetny antybiotyk naturalny, ułatwiający trawienie a jednocześnie normalizujący mikroflorę jelit. Wiadomo również, że kurkuma neutralizuje substancje rakotwórcze stymulując czynność pęcherzyka żółciowego i niszcząc wolne rodniki
Towar nowy, zapakowany fabrycznie. Dostawa prosto od producenta.
Lub zamów w takiej samej cenie klikając w poniższy link:
https://PL4328684.e-naturessunshine.com/shop/products/1/43,loclo-344-g.html?__language=pl
Więcej informacji:
Lokalizacja i dostawa
Formy dostawy:
- Przesyłka kurierska - przedpłata 14,00 zł
- Odbiór osobisty - płatność przy odbiorze 0,00 zł