O przedmiocie

Telefon/SMS: 728_524_729
Email: miodgdansk@gmail.com

100% naturalny miód pszczeli, z małej, rodzinnej pasieki, położonej pod Gdańskiem. Wszystkie nasze miody są najwyższej jakości, świeże, zbierane w tym roku (2023).

Nie jesteśmy zawodową/przemysłową pasieką, ani handlarzami cudzego miodu. Najważniejsza dla nas jest najwyższa jakość zbieranego przez nasze pszczoły miodu, a nie jego ilość. Wszystkie sprzedawane przez nas miody są nasze, tegoroczne. Głównym mózgiem pasieki jest pasjonat pszczelarstwa, z ponad 50letnim doświadczeniem. Pasieka jest pod nadzorem weterynaryjnym.

Możliwość odbioru osobistego w okolicach Gdańska-Wrzeszcza/Moreny, codziennie po godzinie 14. Istnieje też możliwość dowozu do klienta, w obrębie Gdańska - cena 15zł, przy zamówieniu powyżej 200zł dostawa gratis. Dalsze odległości do ustalenia indywidualnego.

Istnieje możliwość wysyłki, najbardziej opłacalne dla klienta jest wysłanie 18 słoików w jednej paczce kurierem, koszt około 35zł.

Rodzaje miodów:

-MNISZKOWY podbierany 09-11.05.2023

-RZEPAKOWY podbierany 23-27.05.2023.

-WIELOKWIATOWY podbierany 09-13.06.2023

-SPADŹ LIŚCIASTA (miód spadziowo-nektarowy z lipy)

Miód sprzedawany jest w szklanych słoikach:
-słoik zwykły 1,1kg miodu
-słoik owalny w kratę 1,2kg miodu

Miód pozyskiwany jest metodą rzemieślniczą (cedzenie), a nie przemysłową (filtrowanie), dzięki czemu zachowuje on w sobie więcej naturalnych właściwości zdrowotnych/leczniczych, nie mówiąc już o swoim niepodrabialnym, wspaniałym, głębokim smaku.

CHARAKTERYSTYKA MIODÓW:

MIÓD MNISZKOWY:
Wyróżnia się bardzo bogatym w witaminy i minerały składem. Znajdziemy w nim triterpeny, karotenoidy i białka, a także witaminy B2 i C. Zawiera on także wiele biopierwiastków, a w tym między innymi żelazo, potas, mangan i fosfor. Do zawartych w nim cukrów prostych zalicza się fruktoza oraz glukoza, a oprócz nich w jego składzie znajdziemy także cholinę, która ma zbawienny wpływ szczególnie na wątrobę.

Przez wzgląd na swój drogocenny skład miód mniszkowy będzie świetnym wyborem w leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości. Stosuje się go przede wszystkim w chorobach związanych z sercem, wątrobą i drogami żółciowymi. Dzięki zawartości choliny obniża on poziom lipidów w wątrobie, a także powoduje efekt żółciopędny. Ponadto jest także świetnym lekarstwem w przypadku problemów z żołądkiem (wspomaga trawienie, łagodzi nadkwasotę, działa osłonowo), nerkami, drogami moczowymi i pęcherzem oraz niedokrwistością. Dzięki właściwościom moczopędnym przyspiesza on wydalanie toksyn z organizmu i stanowi duże wsparcie w leczeniu kamicy nerkowej. Miód mniszkowy warto stosować również na dolegliwości reumatyczne oraz w przypadkach wyczerpania psychofizycznego i ogólnego osłabienia organizmu. Warto wiedzieć, że ten rodzaj miodu znacznie wzmacnia układ odpornościowy oraz przyspiesza gojenie się ran. Bardzo dobrym pomysłem będzie zażywanie miodu mniszkowego podczas długotrwałej kuracji antybiotykowej, ponieważ ma on działanie osłonowe. Warto także wiedzieć, że miód mniszkowy w połączeniu z pyłkiem kwiatowym pomaga leczyć prostatę.

MIÓD RZEPAKOWY:
Jest jednym z najdelikatniejszych miodów. Smak miodu rzepakowego jest bardzo słodki, łagodny, z łatwo wyczuwalna nutą kwiatów rzepaku. Bardzo szybko ulega krystalizacji.

Jeśli chodzi o skład miodu rzepakowego, warto zwrócić uwagę na zawartość flawonoidów, garbniki, olejków eterycznych oraz biopierwiastkiów. Miód rzepakowy nie jest co prawda tak bogaty w związki mineralne, jak np. miód spadziowy, jednak zawarte w nim substancje są dobrze przyswajalne.
Ponadto miód rzepakowy zawiera:
-Bor - pierwiastek rzadko występujący w przyrodzie, a niezbędny do zachowania równowagi w organizmie. Wykorzystywany przede wszystkim do budowy tkanki kostnej. Wpływa też na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz śledziony odpowiedzialnej za gromadzenie krwi.
-Witaminy z grupy B i K
-Witaminę C
-Żelazo. Ogólna przyswajalność żelaza z pożywienia wynosi zaledwie 25%, natomiast z miodu rzepakowego to aż 63%.
-Kwasy fenolowe
-Potas
-Magnez

Spośród wszystkich miodów miód rzepakowy ma najwyższą zawartość glukozy (51%), fruktozy (47%) i aminokwasów. A to oznacza, że stanowi doskonałą odżywkę, szczególnie dla organizmu wyczerpanego długotrwałą chorobą. Miód rzepakowy poprawia koncentrację, przyspiesza i wspomaga regenerację po wysiłku fizycznym i umysłowym.

Glukoza jest łatwo przyswajalna przez organizm, nie obciąża wątroby, pobudza i wzmaga jej działanie detoksykacyjne, dzięki czemu można łatwiej pozbyć się szkodliwych produktów przemiany materii.

Miód rzepakowy zawiera też potas i magnez, dzięki czemu warto stosować go w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Regularne spożywanie tej odmiany miodu wzmacnia serce, stabilizuje ciśnienie krwi, a także może w dużym stopniu spowolnić postępujące zmiany miażdżycowe.

Wykorzystywany może być również zewnętrznie przy oparzeniach lub chorobach skóry, bo przyspiesza gojenie ran, oczyszcza je i zapobiega zakażeniom.

Regularne stosowanie miodu rzepakowego poleca się osobom w okresie andro- i menopauzy.

Na właściwości lecznicze miodu rzepakowego wpływa też obecność witamin z grupy B, witaminy C oraz związków karotenoidowych, ma więc korzystny wpływ na skórę.

Miód ten ze względu na zawartość łatwo przyswajalnych przez organizm minerałów, m.in. magnezu, potasu, żelaza i boru, może być wartościowym uzupełnieniem diety osób zmagających się z chorobami wątroby, trzustki, przewodu pokarmowego, wrzodami żołądka czy dwunastnicy. Pomaga ograniczyć zgagę, wzdęcia i mdłości. Miód z rzepaku wykazuje również korzystne działanie na nerki.

Jest również wartościowym remedium na osłabienie i wyczerpanie. Ze względu na łatwą przyswajalność jest wskazany dla osób dbających o wagę. Choć 100 g miodu rzepakowego dostarcza ponad 300 kcal, są one dość szybko spalane przez organizm.

MIÓD WIELOKWIATOWY:
Zapach miodu wielokwiatowego jest zazwyczaj silny, kwiatowy, z wyraźnie wyczuwalnym aromatem wosku pszczelego.

Smak miodu wielokwiatowego jest bardzo zróżnicowany. Zależnie od nektaru, z którego powstał, może być mniej lub bardziej słodki, mniej lub bardziej łagodny lub ostrzejszy. Zdarza się, że miód wielokwiatowy jest lekko „drapiący”.
Miód wielokwiatowy wiosenny jest z reguły jaśniejszy i delikatniejszy, natomiast wielokwiatowy letni – ciemniejszy i bardziej intensywny w zapachu i smaku.

Jest znakomity do kanapek, naleśników i placków, można go również dodawać do herbaty zamiast cukru.

Właściwości zdrowotne miodu wielokwiatowego:
Najlepszy na drogi oddechowe, ale również na serce i naczynia krwionośne oraz stany wyczerpania psychicznego i fizycznego.
Dzięki dużej zawartości różnorodnych pyłków, stosowanie miodu wielokwiatowego przynosi korzystne efekty w chorobach alergicznych dróg oddechowych, takich jak astma oskrzelowa atopowa, alergiczny nieżyt nosa i katar sienny (pyłkowica).
Z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych (glukozy i fruktozy) miód wielokwiatowy stosuje się zapobiegawczo w chorobach serca, naczyń krwionośnych, wątroby i woreczka żółciowego. Duże walory odżywcze i właściwości inhibinowe przynoszą z kolei pozytywne rezultaty w walce z przeziębieniem, grypą, ogólnym osłabieniem i przemęczeniem organizmu.

MIÓD SPADZIOWY LIŚCIASTY:
Miody spadziowe liściaste są nieco mniej słodkie, cierpkawe, mogą mieć nawet lekko kwaśny, lub gorzki posmak.
Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych, miód spadziowy, jest często nazywany miodem „królewskim”. Jest niezwykle wartościowym produktem dla zdrowia człowieka. Zawiera 9 razy więcej biopierwiastków niż miody nektarowe! Dodatkowo występują one w łatwo przyswajalnej postaci, a są nimi potas, wapń, sód, fosfor, magnez i mangan. Może posiadać dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy. Jako jedyny zawiera w sobie srebro, cynę, molibden i wanad. W porównaniu z miodami nektarowymi ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów, a także występują w nim niewielkie ilości witaminy A, B2, B6, C, PP i K.
Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym miód spadziowy ma szerokie zastosowanie w lecznictwie naturalnym. Spożywanie miodu zmniejsza trujący wpływ kawy, herbaty, alkoholu czy tytoniu na organizm. Pomaga w regulacji przemiany materii, reguluje pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie, polepsza krążenie, a także poprawia pracę nerek, działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, dlatego też dobrze wpływa na przeziębienia i poważniejsze choroby, takie jak np. zapalenie płuc, przez co polecany jest w czasie przeziębienia. Ma właściwości, które przyspieszają gojenie ran, oparzeń i odmrożeń. Zmniejsza napięcie nerwowe i działa uspokajająco.

  • Stan: Nowy
  • Konsystencja: stały
  • Stan: Nowy
  • Konsystencja: stały
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: ac160dbe-7972-40c1-80c4-e75b906afb24
Napisz

Miód

Opole  
(17)
Zamość  
(14)
Drwinia  
(14)
Celestynów  
(13)
Gliwice  
(13)
Kluczbork  
(11)
Ełk  
(10)
Raszewy  
(10)
Tomaszowice  
(9)
Ćmielów  
(9)
Zambrów  
(7)
Bralewnica  
(7)
Wałcz  
(6)
Braniewo  
(6)
Sycewo  
(6)
Łęgonice  
(6)
Chodzież  
(6)
Niechobrz  
(6)
Puławy  
(6)
Stargard  
(5)
Czaplinek  
(5)
Gorawino  
(5)
Łęczna  
(5)
Harbutowice  
(5)
Krapkowice  
(4)
Pudliszki  
(4)
Dyle  
(4)
Bartniki  
(4)
Zgłobice  
(4)
Ząbkowice Śląskie  
(4)
Muratyn  
(4)
Płońsk  
(4)
Słupca  
(4)
Krężnica Jara  
(4)
Kwileń  
(4)
Pierściec  
(4)
Kłodzko  
(4)
Wągrowiec  
(3)
Machowa  
(3)
Pławniowice  
(3)
Gietrzwałd  
(3)
Skierniewice  
(3)
Teptiuków  
(3)
Ubiad  
(3)
Głubczyce  
(3)
Pisarzowice  
(3)
Gościno  
(3)
Żywiec  
(3)
Góra  
(2)
Grabów nad Prosną  
(2)
Bochnia  
(2)
Rąbień AB  
(2)
Chrząstawa Mała  
(2)
Włodawa  
(2)
Nowy Targ  
(2)
Nadarzyce  
(2)
Tarnowo Podgórne  
(2)
Wadowice  
(2)
Kruszyna  
(2)
Ujsoły  
(2)
Dobczyce  
(2)
Kamionki  
(2)
Winnica  
(2)
Zarzysko  
(2)
Gryfice  
(2)
Owczarki  
(2)
Szczecinek  
(1)
Goleszów  
(1)
Koło  
(1)
Kłodawa  
(1)
Suchedniów  
(1)
Roszkowice  
(1)
Polska Wieś  
(1)
Husów  
(1)
Ustroń  
(1)
Grabówka  
(1)
Kikół-Wieś  
(1)
Kobyłka  
(1)
Klimontów  
(1)
Powidz  
(1)
Lutomia Górna  
(1)
Siemiatycze  
(1)
Milejowice  
(1)
Morąg  
(1)
Łuków  
(1)
Międzylesie  
(1)
Zawadka  
(1)
Chybie  
(1)
Jordanów Śląski  
(1)
Szadek  
(1)
Daleszewo  
(1)
Maków Podhalański  
(1)
Dębe Wielkie  
(1)
Rudna Wielka  
(1)
Dołżyca  
(1)
Bukowina  
(1)