MIÓD RZEPAKOWY
Miód pochodzi z własnej pasieki posiadającej numer ewidencyjny weterynaryjny. Jest pod stałym nadzorem kontrolnym służb weterynaryjnych.Pasieka posiada drugi numer upoważniający do sprzedaży bezpośredniej.
Ma wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne. Miód rzepakowy należy do miodów nektarowych i powstaje w wyniku zapylania przez pszczoły pól rzepakowych To co go wyróżnia spośród innych miodów, to kremowy, niemal biały kolor, a także wyraźny zapach kwiatu rzepaku. W smaku miód ten jest lekko ostry, ale słodki. Miód rzepakowy charakteryzuje się bardzo szybkim procesem krystalizacji.
Zastosowanie lecznicze:
Miód rzepakowy zawiera dużo glukozy oraz innych cukrów prostych, więc dodaje duże energii i odżywia organizm. Polecany jest szczególnie osobom chorującym, rekonwalescentom, a także sportowcom i osobom poddawanym wysokiemu wysiłkowi fizycznemu oraz intelektualnemu.
Miód z rzepaku ma działanie przeciwzapalne, idealnie sprawdza się w łagodzeniu dolegliwości związanych ze stanami zapalnymi układu moczowego, a także układu pokarmowego (zmniejsza odczyn zapalny, towarzyszący chorobom żołądka czy dwunastnicy).
Produkt ten stymuluje układ odpornościowy, poprawia funkcje obronne organizmu.
Miód rzepakowy obniża ryzyko miażdżycy oraz chorób układu krążenia.
Miód z rzepaku ma działania antybakteryjne i antygrzybiczne (m.in. dlatego tak długo pozostaje świeży).Produkt jest lekkostrawny i dzięki temu jest polecany osobom mającym problemy z układem trawiennym. Ma bardzo korzystne, regenerujące, osłaniające działanie na żołądek i wątrobę.Biała piana występująca w słoiku z miodem to glukoza miodowa. Powstaje ona w procesie krystalizacji. Miód podczas odfiltrowywania i rozlewania do słoików nabiera powietrza. Kiedy zlewamy go do słoika i szczelnie zamykamy, zawarte w nim pęcherzyki powietrza zamieniają się w białe bąbelki. W efekcie na powierzchni oraz na ściankach słoika można zaobserwować biały nalot. Im większa zawartość cukru, tym biała piana jest większa.
Termin przydatności do spożycia: 3 lata od wyprodukowania.
MNIEJ