Muscle Clinic WheyUp to najwyższej klasy odżywka proteinowa na bazie koncentratu (WPC) oraz izolatu białka serwatki (WPI). Stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety sportowców w wartościowe białko oraz wspomaga proces budowy czystej masy mięśniowej.
Dwie frakcje białek
Izolat białka serwatki (WPI) to najczystsza forma białka serwatkowego, która zawiera minimum 90% białka i ma niską zawartość laktozy, tłuszczu i innych składników. Jest szybciej wchłaniany przez organizm i często stosowany w suplementacji sportowej.
Koncentrat białka serwatki (WPC) zawiera około 80% białka i jest mniej skoncentrowany niż izolat. Zawiera większą ilość laktozy i tłuszczu, ale jest bardziej ekonomiczny w stosunku do izolatu i nadal jest skutecznym źródłem białka w diecie sportowców i osób aktywnych fizycznie.
Połączenie obu frakcji białek w jednym produkcie jest optymalnym rozwiązaniem, które może pozytywnie wpłynąć na procesy anaboliczne w organizmie poprzez zapewnienie stopniowego i długotrwałego uwalniania aminokwasów do mięśni. Dzięki temu organizm jest w stanie lepiej wykorzystać dostarczone białko, co sprzyja procesom regeneracji i wzrostu masy mięśniowej.
Wpływ białka na budowę masy mięśniowej
Wpływ odżywek białkowych na budowę masy mięśniowej jest dobrze udokumentowany w literaturze naukowej. Białko jest bowiem podstawowym budulcem mięśni, który zapewnia odpowiednią ilość aminokwasów niezbędnych do procesów ich regeneracji, naprawy i wzrostu. Regularne spożywanie odżywek białkowych, w połączeniu z odpowiednim treningiem siłowym i zbilansowaną dietą, może przyspieszyć proces budowania masy mięśniowej i zmniejszyć ryzyko urazów mięśniowych.
Wpływ białka na redukcję tkanki tłuszczowej
Odżywki białkowe mogą również wpłynąć pozytywnie na redukcję tkanki tłuszczowej, szczególnie w kontekście redukcji masy ciała. Białko jest makroskładnikiem, który ma największy wskaźnik efektu termicznego pożywienia, co oznacza, że organizm zużywa więcej energii na jego trawienie i przyswajanie, co może wpłynąć na większe spalanie kalorii.
Ponadto, odżywki białkowe mogą wpłynąć na zwiększenie uczucia sytości, co zmniejsza apetyt i skłonność do podjadania między posiłkami. W ten sposób, spożywanie odżywek białkowych może pomóc w utrzymaniu kalorycznego deficytu, który jest niezbędny do redukcji tkanki tłuszczowej.
Istnieją również badania, które sugerują, że spożywanie białka serwatki może pomóc w zwiększeniu tempa metabolizmu, co również może wpłynąć pozytywnie na redukcję tkanki tłuszczowej. Białko serwatki zawiera aminokwas leucynę, który stymuluje syntezę białka mięśniowego i przyspiesza metabolizm.
Pamiętaj, warto stosować białko zawsze wtedy, kiedy:
- jesteś osobą aktywną fizycznie i masz większe zapotrzebowanie na ten makroskładnik niż osoba o niższej aktywności
- nie dostarczasz go w odpowiedniej ilości ze swojej diety
- zależy Ci na szybkim uzupełnieniu po treningu lekkostrawnych protein i aminokwasów
- jesteś w okresie redukcji i chcesz zapewnić sobie większą sytość posiłku
- nie masz czasu na zjedzenie konwencjonalnego posiłku
Informacje dodatkowe
Muscle Clinic WheyUp dostępny jest w ponad dwudziestu smakach, w opakowaniach 750 g, 1800 g i 2250 g. Opakowanie 2250 g zawiera 75 sugerowanych porcji produktu.
Muscle Clinic WheyUp podobnie jak inne suplementy Muscle Clinic produkowany jest zgodnie z ideologią Clean Label Formula (CLF), co oznacza, że nie zawiera konserwantów, syntetycznych smaków, sztucznych barwników, spulchniaczy, zagęszczaczy, acesulfamu, aspartamu czy sacharynianu sodu. Rolę aromatu czy barwnika pełnią wyłącznie naturalne składniki.
Skład produktu Muscle Clinic Whey Up na przykładzie smaku waniliowego: Koncentrat białka serwatki (może zawierać śladowe ilości soi, mleka (laktozy)), izolat białka serwatki (może zawierać śladowe ilości mleka (laktozy)), naturalny aromat: waniliowy, substancja słodząca: sukraloza.
Wartość odżywcza
W 100g
W porcji 30g
Wartość energetyczna
1666 kJ/ 394 kcal
499 kJ/ 118 kcal
Tłuszcz
6,7 g
2 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe
4,3 g
1,29 g
Węglowodany
9,3 g
2,79 g
w tym cukier
4 g
1,2 g
Białko
74 g
22,2 g
Sód
0,38 g
0,11 g
SPOSÓB SPOŻYCIA: 30 g (2 łyżki stołowe) proszku wymieszaj w 300 ml odtłuszczonego mleka (1,5%) lub w wodzie, używając miksera lub shakera. Spożywaj do 3 porcji dziennie, najlepiej do śniadania oraz przed i bezpośrednio po treningu.
WAŻNE INFORMACJE: Nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej. WheyUP nie powinien być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Produkt powinien być przechowywany w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Produkt należy przechowywać w suchym miejscu w temperaturze 15-25⁰C i chronić przed światłem.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, soi, laktozy i białka jaj kurzych. Zawiera źródło fenyloalaniny.