Olej rzepakowy, tłoczony „na zimno”, wyłącznie z nasion wyprodukowanych bez stosowania glifosatu. Olej rzepakowy tłoczymy w małych partiach, nie jest on rafinowany ani filtrowany. Jest w 100% naturalny gdyż nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i środków konserwujących. Dzięki zastosowaniu tradycyjnej metody wytwarzania nasz olej zawiera bogactwo wartości odżywczych i prozdrowotnych oraz zachwyca złocistym kolorem, wspaniałym smakiem i aromatem.
Dzięki wysokiej zawartości fitosteroli roślinnych oraz wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 (nawet 10 razy wyższej niż w oliwie z oliwek), olej rzepakowy tłoczony na zimno reguluje gospodarkę tłuszczową organizmu i przyczynia się do obniżenia poziomy „złego” cholesterolu (LDL) we krwi. Tym samym chroni przed chorobami układu krążenia, zmniejszając ryzyko zawału serca i miażdżycy.
Nierafinowany olej rzepakowy tłoczony na zimno zawiera bogactwo tokoferoli o właściwościach przeciwutleniających, które opóźniają procesy starzenia organizmu i mogą zapobiegać powstawaniu nowotworów.
Olej rzepakowy obfituje w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:
witaminę E i prowitaminę A, które wychwytują wolne rodniki, wzmacniając organizm w walce z chorobami serca, neurodegeneracyjnymi czy niektórymi rodzajami nowotworów;
witaminę K, niezbędną w procesie krzepnięcia krwi.
Kraj pochodzenia: Polska
Dla kogo: Polecany jest do codziennego stosowania w kuchni. Olej rzepakowy zajmuje ważną rolę w diecie kobiety w ciąży, karmiącej i małych dzieci. Kobiety w ciąży i matki karmiące piersią powinny spożywać kwasy Omega-3, aby zapewnić odpowiedni ich poziom w mleku matki i odpowiedni rozwój mózgu u ich dzieci.
Kolor i smak: Intensywny, złoty kolor i delikatny, lekko orzechowy smak. Bez charakterystycznej goryczy oliwy.
Termin przydatności: 6 miesięcy od wytłoczenia.
Przechowywanie: w temperaturze pokojowej. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Osad: na dnie może powiać się naturalny, ciemny osad, składający się z niewielkich fragmentów nasion rzepaku. W warunkach chłodniczych może występować zmętnienie, z powodu wytrącania się naturalnych wosków. Proces powstawania osadu i zmętnienia można cofnąć przez ogrzanie oleju do temperatury pokojowej i energiczne potrząśnięcie butelką.