Kupuj wiele z jedną dostawą! nowość!

Więcej przedmiotów od tego sprzedającego zamówisz po kliknięciu Kup teraz.

Olej sezamowy
Otrzymywany przez tłoczenie na zimno nasion sezamu. Ma lekko orzechowy, łagodny zapach i aromat. Posiada bogatą historię związaną już ze starożytnym wschodem. Bardzo szeroko wykorzystywany w kuchni azjatyckiej - zarówno do wytrawnych jak i słodkich potraw. Ceniony w medycynie ajurwedyjskiej. Obecnie znajduje także spore zastosowanie w kosmetyce.

Właściwości
Olej sezamowy jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Znajdziemy w nim tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę A i E, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk. Zawiera również fitosterole, związki które wykazują działanie przeciwmiażdżycowe. Natomiast sezamol obecny w oleju sezamowym jest przeciwutleniaczem, który skutecznie pozbywa się wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia zachodzące w skórze.

Sezamina, którą zawiera jest olej sezamowy, nie tylko spowalnia proces gromadzenia się tkanki tłuszczowej, ale także zaopatruje mięśnie w niezbędne odżywcze składniki.

Ze względu na swoje właściwości olej sezamowy jest niezwykle ceniony w wielu obszarach związanych ze zdrowiem i urodą.

Medycyna Naturalna
Jest źródłem lignanów - działa estrogennie, łagodzi objawy menopauzy, pozytywnie wpływa na samopoczucie.
Dzięki zawartości fitosteroli ma działanie przeciwmiażdżycowe.
Sezamina zaopatruje mięśnie w niezbędne składniki odżywcze, działa stymulująco na regenerację chrząstek stawowych, spowalnia proces gromadzenia się tkanki tłuszczowej.
Działa hamująco na stany zapalne, blokuje mediatory bólowe.
Dzięki zawartości wapnia, olej sezamowy pozytywnie wpływa na układ naczyniowy i mięsień sercowy. Polecany dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze.
Sezam ma działanie wykrztuśne, zmniejsza stany zapalne dróg oddechowych i łagodzi objawy astmy.
Chroni przed nowotworami.
Zapobiega anemii, bólom głowy, czy migrenom.
Kosmetyka
Jest aktywnym przeciwutleniaczem, który niszczy wolne rodniki, ochraniając tym skórę przed procesami starzenia.
Posiada bardzo efektywne właściwości regeneracyjne. Skóra odzyskuje elastyczność.
Dzięki wysokiej obecności kwas linolowego w składzie posiada działanie nawilżające. Łagodzi skórę i redukuje transepidermalną utratę wody. Olej sezamowy sprawdzi się w pielęgnacji każdego rodzaju skóry.
Olej sezamowy stosowany na włosy sprawia, że są gładkie i wzmocnione.
Olej sezamowy powstrzymuje rozwój mikroorganizmów przez co sprawdza się w kosmetykach do higieny osobistej oraz produktach dezodorujących.
Sprawdzi się także jako olejek do masażu oczyszczająco- rozgrzewającego.

Zastosowanie
Olej sezamowy ze względu na swój bogaty i różnorodny skład znalazł szerokie zastosowanie. Z powodzeniem można używać go wewnętrznie i zewnętrznie. Idealnie sprawdza się do olejowania włosów – zarówno na sucho jak i mokro. Jak najbardziej nadaje się do stosowania na skórę – na twarz i całe ciało. Doskonale sprawdzi się do oczyszczającego i rozgrzewającego masażu. Olejek z sezamu można dodawać także do potraw na zimno.

W kuchni
Olej sezamowy jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw orientalnych. Ma orzechowy smak i aromat dzięki czemu dobrze komponuje się z potrawami wytrawnymi jak i słodkimi.

Olej sezamowy, tak samo jak inne oleje zimnotłoczone nie nadaje się do smażenia ani do obróbki termicznej.

Odchudzanie
Zawarta w oleju sezamowym sezamina przyśpiesza mechanizm utleniania kwasów tłuszczowych, tym samym wspomagając odchudzanie. W połączeniu z kurkumą tworzy miksturę stymulującą spalanie tkanki tłuszczowej.

Na włosy
Olej sezamowy można wykorzystać jako dodatek do masek lub do bezpośredniego olejowania włosów. Poprawia kondycję włosów i skóry głowy, sprawiając że włosy są wzmocnione i odżywione.

Na kolana
W przypadku wystąpienia bólu w kolanie warto skorzystać z domowego sposobu w postaci okładu z cytryny i oleju sezamowego. Wystarczy pokroić cytrynę w plasterki i zawinąć w bawełnianą szmatkę, po czym zanurzyć je w ciepłym oleju sezamowym. Taki okład przykładamy do bolącego kolana na dziesięć minut i stosujemy przynajmniej dwa razy dziennie.

Na jamę ustną
Medycyna ajurwedyjska poleca płukanie jamy ustnej oraz wcieranie w dziąsła oleju sezamowego jako element oczyszczenia organizmu.

Do twarzy i ciała
Według Ajurwedy masaż całego ciała ciepłym olejem sezamowym oczyszcza organizm z toksyn oraz nadaje skórze blask i jedwabistą gładkość.

Sprawdzi się także w pielęgnacji skóry całego ciała- jako samodzielny kosmetyk lub dodatek do domowych balsamów. Można go też stosować jako olejek do kąpieli.

Przechowywanie
Olej sezamowy należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze nie wyższej niż 20 stopni Celsjusza. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce i spożyć w terminie do 3 miesięcy.
Zakaz kopiowania całości lub części opisu, grafiki i/lub kodu źródłowego. W przypadku nie zastosowania się do zakazu zostaną wyciągnięte konsekwencje prawne. Zgodnie z ustawą z 4 lutego 1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. 1994/24/83) za naruszanie praw własności poprzez kopiowanie, powielanie i rozpowszechnianie przedstawionych wyżej treści grozi grzywną oraz karą pozbawienia wolności od 6 m-cy do lat 5 (art. 115.1).

Olej konopny- właściwości
Nierafinowany olej konopny uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion konopi z rodzaju „Cannabis sativa”. Dominującym składnikiem nasion konopi siewnych jest tłuszcz, a jego zawartość może wynosić nawet do 35%. Olej konopny pozyskiwany z nasion tej rośliny charakteryzuje się bardzo korzystnym składem kwasów tłuszczowych.

Właściwości zdrowotne oleju konopnego z nasion są niedoścignione przez jakikolwiek inny olej roślinny, a zawarte z nim wielonienasycone kwasy Omega są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Posiada perfekcyjną proporcję kwasów Omega 3 do Omega 6, która wynosi 3:1. Doskonale odżywia organizm od wewnątrz zapobiegając min. Cukrzycy, miażdżycy czy nadciśnieniu. Nierafinowany olej konopny zawiera ponad 20 różnych pierwiastków, których dostarczenie do organizmu jest istotne przy profilaktyce chorób cywilizacyjnych.

Oprócz tego zawiera cały zestaw korzystnych dla zdrowia witamin i minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje rzadko spotykana w innych środkach spożywczych naturalna witamina K, która bierze udział w procesach gojących i działa przeciwzapalnie. Polecany jest do walki z atopowym zapaleniem skóry.

Określany mianem "super food" olej konopny:

Podnosi odporność i dba o prawidłowy przebieg procesów autoimmunologicznych
Zmniejsza i reguluje poziom cholesterolu
Utrzymuje gospodarkę hormonalną na odpowiednim poziomie
Łagodzi i redukuje stany zapalne wewnątrz organizmu
Zapobiega chorobom układu krwionośnego zabezpieczając naczynia krwionośne i serce
Chroni przed nowotworami i innymi niebezpiecznymi chorobami cywilizacyjnymi
Wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu
Wspomaga pracę narządów wewnętrznych jak wątroba czy jelita
Ułatwia krzepnięcie krwi i gojenie ran oraz zmniejsza blizny
Przeciwdziała łuszczycy, atopowemu zapaleniu skóry oraz innym chorobom naskórka
Intensywnie odżywia i nawilża zdrową oraz zniszczoną skórę
Działa przeciwzapalnie chroniąc przed chorobami skóry
Skutecznie regeneruje skórę, włosy i paznokcie

Zastosowanie
Ze względu na swoje właściwości olej z nasion konopi znajduje zastosowanie jako wszechstronny środek spożywczy i naturalny upiększacz bez skutków ubocznych.

Posiada on charakterystyczny ziemisty smak oraz zapach, mogący przypominać smak słonecznika lub orzechów. Spożywa się go wyłącznie w postaci surowej, tylko wtedy zachowuje swój oryginalny skład i potencjał terapeutyczny. Ze względu na konsystencję i właściwości nie nadaje się do smażenia i nie wymaga dodatkowego podgrzewania, lecz jest gotowy do spożycia takim jakim jest.

Jeśli nie ma przeciwwskazań można przyjmować 1 łyżkę oleju konopnego 1 – 2 razy dziennie. Przeciwwskazania dotyczą osób z dolegliwościami żołądkowymi, niewydolnością śledziony oraz cierpiącymi na biegunkę. Spożycie oleju konopnego w zbyt dużych ilościach wiąże się bowiem z wystąpieniem zaburzeń żołądkowo-jelitowych.

Olej konopny nadaje się także do bezpośredniego stosowania na suchą czy podrażnioną skórę. Świetnie sprawdzi się jako produkt do pielęgnacji włosów. Można stosować go na sucho lub mieszając z ulubioną odżywką, w zależności od efektów które chcemy uzyskać. Olej konopny wnika w łuski włosa, odbudowując ich strukturę. Włosy stają się bardziej elastyczne, błyszczące i podatne na układanie.

Przechowywanie
Nasz olej znajduje się w specjalnych butelkach z ciemnego szkła, które chronią go przed szkodliwym wpływem światła. Jego termin ważności to ok. rok od daty wytłoczenia. Oleje zimnotłoczone nie lubią wysokiej temperatury. Aby zachować pełnię drogocennych właściwości oleju, zalecamy umieścić go w ciemnym i chłodnym miejscu. Olej konopny ma tendencję do jełczenia, dlatego po otwarciu koniecznie przechowuj go w lodówce i spożyj w przeciągu 3 miesięcy.

Zakaz kopiowania całości lub części opisu, grafiki i/lub kodu źródłowego. W przypadku nie zastosowania się do zakazu zostaną wyciągnięte konsekwencje prawne. Zgodnie z ustawą z 4 lutego 1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. 1994/24/83) za naruszanie praw własności poprzez kopiowanie, powielanie i rozpowszechnianie przedstawionych wyżej treści grozi grzywną oraz karą pozbawienia wolności od 6 m-cy do lat 5 (art. 115.1).

Więcej informacji:

  • Stan: Nowy
  • Marka: BIOLEJ
  • Nazwa handlowa: BIOLEJ Olej Sezamowy 250ml

Lokalizacja i dostawa

Wrocław, Śródmieście

Formy dostawy:

  • Odbiór w punkcie: Paczkomaty 24/7 InPost - przedpłata 11,99 zł
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 11,50 zł
Oferta: 827310e2-a4cc-42d1-8738-3ca0fca262f6