Kupuj wiele z jedną dostawą! nowość!

Więcej przedmiotów od tego sprzedającego zamówisz po kliknięciu Kup teraz.

Olej z orzechów laskowych
Orzechy laskowe zawierają bardzo duże ilości witaminy E, nazywanej "witaminą młodości". Wspomaga ona obronę organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, przeciwdziała wystąpieniu anemii i niedokrwistości. Druga ważna grupa witamin zawarta w orzechach laskowych to witaminy z grupy B czyli B1, B2, B3, B5 – kwas pantotenowy, B6 oraz kwas foliowy. Warto wiedzieć, że orzechy laskowe są dobrym źródłem kwasu foliowego, ich spożywanie poleca się przyszłym mamom. Oprócz tego znajdziemy tam także witaminy C, A, K, kwas foliowy, czy niacynę. Ale na tym nie koniec. Ten olej o wspaniałym smaku jest dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-6

Właściwości
Olej z orzechów laskowych znajduje szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej i kosmetyce. Jest źródłem substancji o dobroczynnym wpływie na zdrowie i stan skóry. Nierafinowany olej z orzechów laskowych był tradycyjnie stosowany do leczenia i zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego. Pomaga normalizować ciśnienie i redukuje ryzyko rozwoju miażdżycy oraz choroby zakrzepowej.

Doskonały na jesienną chandrę
Olej ten jest szczególnie przydatny jesienią. Tradycyjna medycyna naturalna zaleca nacieranie pleców i klatki piersiowej olejem orzechowym w przypadku przeziębienia. Warto też w ramach profilaktyki posmarować skórę olejem z orzechów laskowych po powrocie do domu w chłodny, jesienny wieczór. Ma działanie odprężające i pielęgnujące. Pomoże w walce z jesienną chandrą i obniżonym nastrojem, a przy tym zadba o kondycję skóry narażonej na niskie temperatury i wiatr.

Wspomaga pracę mózgu
Spożywanie oleju z orzechów laskowych ma też dobry wpływ na funkcjonowanie umysłu. Tłuszcz ten złagodzi efekty zmęczenia psychicznego, zredukuje stres i pomoże w osiągnięciu lepszej koncentracji.

Polecany przyszłym mamom
Orzechy są źródłem kwasu foliowego, którego niedobory w diecie kobiet ciężarnych mogą skutkować zaburzeniami w rozwoju płodu. Ponadto orzechy laskowe często łagodzą objawy tzw. "porannych mdłości."

Szeroko wykorzystywany w kosmetyce
Olej z orzechów laskowych ma właściwości antyoksydacyjne, wygładzające, ochronne i pielęgnacyjne. Jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce, m.in. w produkcji preparatów antycellulitowych, nawilżających i odmładzających.

Olej z orzechów laskowych łatwo się wchłania i głęboko penetruje skórę, poprawiając jej koloryt, nawodnienie i jędrność.

Wspomaga regenerację komórek, pobudza krążenie krwi i wzmacnia naczynia włosowate. Nadaje się do każdego typu skóry. Do łagodzenia zmarszczek oraz do poprawy gojenia się ran, przez stymulowanie właściwości regeneracyjnych komórek skóry. Ze względu właściwości stabilizujące i ściągające, jest także odpowiednim olejem dla skóry trądzikowej, tłustej i łojotokowej oraz z popękanymi naczynkami.

Olej z orzechów laskowych jest dobrym filtrem promieni UV, z tego względu często jest używany w naturalnych produktach do opalania. Zawiera spore ilości witaminy E, która jest silnym antyoksydantem, chroni skórę przed niszczącym skórę działaniem wolnych rodników. Może być używany samodzielnie lub w mieszankach z innymi składnikami. Jest często używany również w kremach, mleczkach do ciała i produktach do pielęgnacji włosów. Aby dłużej zachować kolor farbowanych włosów, wzmocnić włosy i zapobiec ich matowieniu można użyć oleju na włosy przed każdym myciem.

Produkt ten wykazuje również dobroczynny wpływ na kondycję i strukturę włosów, działając nawilżająco i zapobiegając przesuszaniu i rozdwajaniu się końcówek. Olej z orzechów laskowych chroni włosy przed szkodliwym wpływem czynników, takich jak zimno czy wiatr.

Wykorzystywany do masażu
Olej z orzechów laskowych wykazuje kojący i relaksujący wpływ na skórę dlatego jest bardzo cenionym olejem do masażu, aromaterapii i zabiegów spa. Oprócz rozluźnienia napiętych mięśni masaż olejem z orzechów laskowych pomaga w regeneracji komórek skóry i wzmacnia naczynia włosowate. Masażyści chętnie po niego sięgają, ponieważ w całości wnika w skórę, nie pozostawiając tłustej warstwy.

Zastosowanie
Tak jak inne oleje zimnotłoczone, olej z orzechów laskowych nie nadaje się do obróbki termicznej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw, składnik dressingów do sałatek i sosów. Ze względu na swój orzechowy smak będzie też dobrze komponował się z deserami.

Jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce. Olej z orzechów laskowych można stosować bezpośrednio na skórę. Odznacza się bardzo dobrą wchłanialnością, nie pozostawiając tłustej warstwy na skórze. Olej z orzechów laskowych stosuje się w produkcji różnego rodzaju kosmetyków i preparatów przeznaczonych do codziennej pielęgnacji, takich jak: emulsje, kremy, maseczki czy balsamy. Można go również samemu dodawać do rozmaitych kosmetyków, np. do ulubionego kremu do twarzy, rąk lub stóp, a także do odżywek do włosów. Olej z orzechów laskowych znajduje zastosowanie w pielęgnacji cery naczynkowej, gdyż działa wzmacniająco na ściany naczyń krwionośnych. Zalecany jest osobom z trądzikiem, problemem przesuszonej skóry oraz z podrażnieniami po opalaniu. Dzięki właściwościom wygładzającym, olej z orzechów laskowych stosuje się w produkcji preparatów antycelulitowych.

Przechowywanie
Nasz olej znajduje się w specjalnych butelkach z ciemnego szkła, które chronią go przed szkodliwym wpływem światła. Jego termin ważności to ok. 6 miesięcy od daty wytłoczenia. Oleje zimnotłoczone nie lubią wysokiej temperatury. Aby zachować pełnię drogocennych właściwości oleju, zalecamy umieścić go w ciemnym i chłodnym miejscu

Więcej informacji:

  • Stan: Nowy
  • Marka: BIOLEJ WROCŁAWSKA OLEJARNIA

Lokalizacja i dostawa

Wrocław, Krzyki

Formy dostawy:

  • Odbiór w punkcie: Paczkomaty 24/7 InPost - przedpłata 11,99 zł
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 11,50 zł
  • Odbiór osobisty - przedpłata 0,00 zł
  • Odbiór osobisty - płatność przy odbiorze 0,00 zł
Oferta: bbb83d39-f91a-4991-82aa-69fd34e7855d