Dzień dobry.
Prowadzę razem z ojcem rodzinną pasiekę „Dar natury” od lat ’70 XX w. i liczy ona 80 rodzin. Nasze kwalifikacje pszczelarskie potwierdzone są zdaniem egzaminu państwowego i uzyskaniem tytułu mistrzowskiego. Ule rozmieszczone są w okolicy Siedlec, na terenach wiejskich, które należą do strefy NATURA 2000. Pasieka objęta jest nadzorem weterynaryjnym. W naszej gospodarstwie pszczelarskim pozyskujemy podstawowe gatunki miodów, propolis, wosk i pierzgę.
Aby uzyskać pierzgę najwyższej jakości, potrzeba wiele pracy i odpowiednich ma-szyn posiadających dopuszczenie do kontaktu z żywnością. Suszenie pierzgi odbywa się w kontrolowanych warunkach, w specjalnej suszarce.
Czym jest pierzga i jak powstaje?
Pszczoła zbiera pyłek kwiatowy i transportuje go do ula. Część pyłku jest zjadana przez pszczoły część jest magazynowana w ramkach plastra pszczelego. W trakcie magazynowania pyłek kwiatowy mieszany jest z miodem oraz enzymami i kwasami trawiennymi. W ten sposób pszczoły konserwują go na czas braku pyłku w przyro-dzie, jest to ich późniejsze zmagazynowane pożywienie. W warunkach środowiska gniazda pszczelego pyłek kwiatowy jest poddany fermentacji mlekowej, która spra-wia, że powstaje pierzga. Następnie pszczelarz wydobywa pierzgę, która jest usu-szona i gotowa do spożycia. Fermentacja sprawia, że pierzgę można długo przecho-wywać. Białko rozpada się na peptydy i aminokwasy.
Dla czego pierzga jest lepsza od pyłku kwiatowego?
Pierzga podobnie jak pyłek kwiatowy posiada właściwości odżywcze, antybakteryjne i wzmacniające. Jednak wartość spożywcza, profilaktyczna i lecznicza pierzgi jest znacznie większa niż pyłku kwiatowego ze względu na bogatszy skład, proces kon-serwacji oraz łatwiejszą przyswajalność.
Pierzga zawiera dużo białka, cukru, kwasu mlekowego oraz witaminy: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K , H; makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na; mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si; enzymy: inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza.
Ważne!
Wpływ pierzgi na organizm człowieka jest dużo trwalszy i nie obciąża wątroby jak komercyjne suplementy diety.
Pierzga szczególnie polecana jest w leczeniu:
stanów chorobowych jelit, chorobie nadciśnieniowej, braku łaknienia, stanach wy-czerpania fizycznego (poprawia samopoczucie, koncentrację) i psychicznego (anty-depresant), chorobach układu nerwowego, chorobach nowotworowych. Bardzo do-bre efekty daje podawanie pierzgi przy schorzeniach wieku starczego, łuszczycy i problemach wzroku. Niezwykle skuteczna przy walce z przyrostem gruczołu kroko-wego. Systematyczne podawanie zapobiega lub łagodzi skutki choroby (prostaty). W mieszaninie z miodem wywołuje istotnie większą skuteczność ze względu na enzy-matyczną aktywność miodu pszczelego.
Pierzga ułatwia wydalanie toksyn z organizmu, pomaga w leczeniu choroby alkoho-lowej, a także wspomaga wątrobę uszkodzoną podczas długotrwałego przyjmowania leków.
Dawkowanie:
Zaleca się spożywać 2 łyżeczki dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem.
Sposób spożywania:
Pierzgę można spożywać bezpośrednio do ust, można też rozpuścić 1 łyżeczkę w filiżance z wodą, sokiem, mlekiem lub miodem. Pierzga powinna się moczyć mini-mum 4 godziny. Można zalać pierzgę wieczorem i wypić ją rano. Po jej wypiciu, w ten sam sposób proszę przygotować roztwór do wypicia na wieczór. Analogicznie postępujemy każdego dnia.
Sprzedaję w różnych opakowaniach (gramaturach), zgodnie z zamówieniem kupującego.
Koszty wysyłki, wg. kosztów Poczty Polskiej, ponosi kupujący.
Uwaga! Nie wysyłam za pobraniem.
Tel. 505 667 695
Gmail: miodzio.gk@gmail.com