O przedmiocie

Dzień dobry.

Prowadzę razem z ojcem rodzinną pasiekę „Dar natury” od lat ’70 XX w. i liczy ona 80 rodzin. Nasze kwalifikacje pszczelarskie potwierdzone są zdaniem egzaminu państwowego i uzyskaniem tytułu mistrzowskiego. Ule rozmieszczone są w okolicy Siedlec, na terenach wiejskich, które należą do strefy NATURA 2000. Pasieka objęta jest nadzorem weterynaryjnym. W naszej gospodarstwie pszczelarskim pozyskujemy podstawowe gatunki miodów, propolis, wosk i pierzgę.

Aby uzyskać pierzgę najwyższej jakości, potrzeba wiele pracy i odpowiednich ma-szyn posiadających dopuszczenie do kontaktu z żywnością. Suszenie pierzgi odbywa się w kontrolowanych warunkach, w specjalnej suszarce.

Czym jest pierzga i jak powstaje?

Pszczoła zbiera pyłek kwiatowy i transportuje go do ula. Część pyłku jest zjadana przez pszczoły część jest magazynowana w ramkach plastra pszczelego. W trakcie magazynowania pyłek kwiatowy mieszany jest z miodem oraz enzymami i kwasami trawiennymi. W ten sposób pszczoły konserwują go na czas braku pyłku w przyro-dzie, jest to ich późniejsze zmagazynowane pożywienie. W warunkach środowiska gniazda pszczelego pyłek kwiatowy jest poddany fermentacji mlekowej, która spra-wia, że powstaje pierzga. Następnie pszczelarz wydobywa pierzgę, która jest usu-szona i gotowa do spożycia. Fermentacja sprawia, że pierzgę można długo przecho-wywać. Białko rozpada się na peptydy i aminokwasy.

Dla czego pierzga jest lepsza od pyłku kwiatowego?

Pierzga podobnie jak pyłek kwiatowy posiada właściwości odżywcze, antybakteryjne i wzmacniające. Jednak wartość spożywcza, profilaktyczna i lecznicza pierzgi jest znacznie większa niż pyłku kwiatowego ze względu na bogatszy skład, proces kon-serwacji oraz łatwiejszą przyswajalność.

Pierzga zawiera dużo białka, cukru, kwasu mlekowego oraz witaminy: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K , H; makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na; mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si; enzymy: inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza.

Ważne!

Wpływ pierzgi na organizm człowieka jest dużo trwalszy i nie obciąża wątroby jak komercyjne suplementy diety.

Pierzga szczególnie polecana jest w leczeniu:

stanów chorobowych jelit, chorobie nadciśnieniowej, braku łaknienia, stanach wy-czerpania fizycznego (poprawia samopoczucie, koncentrację) i psychicznego (anty-depresant), chorobach układu nerwowego, chorobach nowotworowych. Bardzo do-bre efekty daje podawanie pierzgi przy schorzeniach wieku starczego, łuszczycy i problemach wzroku. Niezwykle skuteczna przy walce z przyrostem gruczołu kroko-wego. Systematyczne podawanie zapobiega lub łagodzi skutki choroby (prostaty). W mieszaninie z miodem wywołuje istotnie większą skuteczność ze względu na enzy-matyczną aktywność miodu pszczelego.

Pierzga ułatwia wydalanie toksyn z organizmu, pomaga w leczeniu choroby alkoho-lowej, a także wspomaga wątrobę uszkodzoną podczas długotrwałego przyjmowania leków.

Dawkowanie:

Zaleca się spożywać 2 łyżeczki dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem.

Sposób spożywania:

Pierzgę można spożywać bezpośrednio do ust, można też rozpuścić 1 łyżeczkę w filiżance z wodą, sokiem, mlekiem lub miodem. Pierzga powinna się moczyć mini-mum 4 godziny. Można zalać pierzgę wieczorem i wypić ją rano. Po jej wypiciu, w ten sam sposób proszę przygotować roztwór do wypicia na wieczór. Analogicznie postępujemy każdego dnia.

Sprzedaję w różnych opakowaniach (gramaturach), zgodnie z zamówieniem kupującego.

Koszty wysyłki, wg. kosztów Poczty Polskiej, ponosi kupujący.

Uwaga! Nie wysyłam za pobraniem.

Tel. 505 667 695

Gmail: miodzio.gk@gmail.com

  • Stan: Nowy
  • Rodzaj: pierzga
  • Cechy dodatkowe: ekologiczne
  • Waga: 100 g
  • Opakowanie: zgrzewany worek
  • Rok zbioru: 2019
  • Stan: Nowy
  • Rodzaj: pierzga
  • Cechy dodatkowe: ekologiczne
  • Waga: 100 g
  • Opakowanie: zgrzewany worek
  • Rok zbioru: 2019
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 31bde3a9-5f91-4c49-b94f-d52b977e9fef

Produkty pszczele

Ciemniewo  
(6)
Prochowice  
(3)
Wilczków  
(3)
Gostyń  
(2)
Księżyce  
(2)
Chodzież  
(2)
Wielka Wieś  
(2)
Stanisławów Pierwszy  
(2)
Kąpławki  
(2)
Łodygowice  
(2)
Żychlin  
(2)
Juszkowo  
(2)
Pabianice  
(2)
Siedlce  
(2)
Strzelin  
(2)
Bereza  
(2)
Spokojna  
(2)
Jarocin  
(1)
Bydgoszcz  
(1)
Wieprz  
(1)
Klepki  
(1)
Ełk  
(1)
Ciechocinek  
(1)
Dołhobyczów  
(1)
Przewóz  
(1)
Radlin  
(1)
Wolinia  
(1)
Stara Wieś  
(1)
Ornowo  
(1)
Pisarzowice  
(1)
Legionowo  
(1)
Wągrowiec  
(1)
Bobrowo  
(1)
Ligota Tułowicka  
(1)
Krapkowice  
(1)
Bratucice  
(1)
Dopiewo  
(1)
Tomaszowice  
(1)
Piotrów  
(1)
Ujrzanów  
(1)
Wąbrzeźno  
(1)
Kołbiel  
(1)
Sierpc  
(1)
Sufczyn  
(1)
Pozezdrze  
(1)
Rabinówka  
(1)
Piaseczno  
(1)
Zambrów  
(1)
Braniewo  
(1)
Tylicz  
(1)
Stargard  
(1)
Tarnogóra  
(1)
Chobienice  
(1)
Bielsk Podlaski  
(1)
Kalety  
(1)
Rudy  
(1)
Piła  
(1)
Dzierzgowo  
(1)
Sycewo  
(1)
Jasienica  
(1)
Jaworzno  
(1)
Olkusz  
(1)
Jawiszowice  
(1)
Owczarki  
(1)
Posada  
(1)
Adampol  
(1)
Milcz  
(1)
Wysoka  
(1)
Nowe Brzesko  
(1)
Rydzyna  
(1)
Leżajsk  
(1)
Głubczyce  
(1)
Ziębice  
(1)
Kikół-Wieś  
(1)
Tereszpol-Zaorenda  
(1)
Marysin  
(1)
Wirwajdy  
(1)
Konin  
(1)
Dynów  
(1)
Iwonicz-Zdrój  
(1)
Łaszczów  
(1)
Suwałki  
(1)
Drwinia  
(1)
Niedźwiada  
(1)
Wleń  
(1)
Otwock  
(1)
Siedlice  
(1)
Pinczyn  
(1)
Dąbrowica  
(1)
Piotrków Trybunalski  
(1)
Grzegorzew  
(1)
Strawczyn  
(1)
Tomaszów Lubelski  
(1)
Zagrodno  
(1)
Leszno  
(1)
Lwówek Śląski  
(1)