O przedmiocie

Poznaj orientalnego sumaka i nadaj swoim daniom orzeźwiającego smaku!

Sumak należy do grupy przypraw orientalnych, a niektóre odmiany sumaku można znaleźć w regionach Ameryki Północnej. To przyprawa o charakterystycznym smaku, która pochodzi z terenu basenu Morza Śródziemnego. Głównie pojawia się na Sycylii oraz w Południowych Włoszech. Możemy ją także znaleźć na Bliskim Wschodzie, zwłaszcza w Iranie.

Do uzyskania tej wyjątkowej przyprawy, niezbędne jest zebranie rosnących dziko jagód. Sumak przyprawa mielony jest uzyskiwany z suszonych owoców tej rośliny, a to co go wyróżnia to charakterystyczny mocny zapach i cierpki, kwaśny i lekko owocowy posmak, który nadaje potrawom wyrazistości. Zdecydowanie warto go wprowadzić do swojej kuchni.

Gdzie można go wykorzystać?

Przyprawa znajduje zastosowanie w kuchni orientalnej, libańskiej oraz ormiańskiej. Często używa się jej zamiast cytryny, ponieważ posiada charakterystyczny kwaskowy smak. Jest niezastąpionym składnikiem kuchni arabskiej.

W kuchni sumak przyprawa mielony można zastosować do potraw grillowanych, do stworzenia aromatycznej marynaty, do sałatek, gulaszu z kurczaka oraz zapiekanek. Jest odpowiedni do przyprawiania ryb, drobiu oraz innych mięs. Wykorzystuje się go także w garbarstwie.

Jak używać sumaka w proszku?

Dzięki swojej zmielonej formie jest bardzo łatwy w użyciu. Wystarczy posypać nim odpowiednią potrawę, którą się właśnie przyrządza. Dobrym pomysłem jest użycie go podczas gotowania albo smażenia. Działanie wysokiej temperatury sprawi, że przeniknie do innych składników i idealnie się ze sobą skomponują. Dzięki temu danie zyska wyrazistego smaku, który zachwyci dosłownie każdego.

Można się też zdecydować na samodzielne stworzenie sosu do kebabu dzięki wymieszaniu sumaka z jogurtem naturalnym. Co więcej, przyprawa ta jest idealnym ozdobnym dodatkiem. Posiada intensywny kolor, który barwi posiłek albo przyozdabia talerz przez co przyciąga uwagę i wzmaga apetyt.

Informacje dodatkowe:

  • Stosowanie: Można stosować jako posypkę do sałatek, hummusu, czy też jako dodatek do marynat, gulaszu z kurczaka oraz zapiekanek. Jest odpowiedni do przyprawiania ryb, drobiu oraz innych mięs, nadając im intensywny cytrynowy smak i kwaśny aromat.

  • Składniki: sumak mielony 92%, sól.

  • Forma: jednorodne

  • Zastosowanie: do sałatek, do mięs, do ryb

  • Smak: kwaśny

  • Kształt: mielone

  • Białko: 13 g

  • Błonnik: 34 g

  • Tłuszcz: 14 g

  • Wartość energetyczna kcal: 281 kcal

  • Wartość energetyczna kJ: 1176 kJ

  • Opis towaru: Sumak mielony to popularna przyprawa używana w kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie w kuchniach Bliskiego Wschodu. Posiada intensywny, cytrynowy smak z lekko kwaśnymi nutami, co nadaje potrawom charakterystyczny aromat.

Stan Nowy
Kod producenta 22,05,2026
Marka Planteon
Nazwa handlowa Sumak mielony
Rodzaj Sumak
Waga 100.000 g
EAN (GTIN) 5902605237698
Postać mielona
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 6a37b4a0-4350-47ba-b6b3-a4916dd4d7d2

Podobne wyszukiwania