Wszelkie gruntowne informacje na temat produktu na oficjalnej stronie: https://surstromming.pl.tl/

Surströmming (szw.kiszony śledź)
Szwedzki przysmak ze sfermentowanych śledzi bałtyckich. Przysmak ten jest elementem tradycyjnej szwedzkiej kuchni od XVI wieku.
Duża ilość soli jest wykorzystywana do zapobiegania gniciu ryby. Proces fermentacji trwa co najmniej 6 miesięcy co daje lekko słonawy posmak ryby i charakterystyczny silny zapach i nieco kwasowy smak.
Kiedy puszka z zawartością jest otwierana, zawartość wydziela silny i przytłaczający odór. Według japońskich badań, świeżo otwarta puszka surströmmingu ma jeden z najbardziej wstrętnych zapachów spośród dań na świecie, nawet bardziej niż podobne fermentowane rybne dania takie jak Koreańskie hongeohoe albo Japońskie kusaya.

JAK POWSTAJE SURSTROMMING?

Bałtycki śledź jest łowiony w okresie wiosny w momencie gdy jest jeszcze przed tarłem. Ryby umieszczane są w beczkach w specjalnej solankowej zalewie przez kilka tygodni gdzie w odpowiedniej temperaturze następują procesy fermentacji. Na początku lipca doskonale zakonserwowane śledzie są zamykane w szczelne puszki.

Proces kiszenia i fermentacji nadal postępuje dzięki czemu większość puszek po pewnym czasie ma lekko wypukłe dekle - od naprodukowanych wewnątrz gazów.

Dla koneserów oraz na różnorodne humorystyczne okazję.

Więcej informacji:

  • Stan: Nowy
  • Marka: Roda Ulven

Lokalizacja i dostawa

Dzierżoniów

Formy dostawy:

  • Paczka pocztowa priorytetowa 14,00 zł
  • Przesyłka pobraniowa priorytetowa 25,00 zł
Numer telefonu: 733 *** *** (zobacz)
Oferta: b416f7b6-d0f8-4980-a812-c65a288a6033