ocet jabłkowy - dwu letni na miodzie z nawłoci, butelkowany wiosną 2021.
Prezentowany ocet został wyprodukowany tradycyjnym sposobem, tj. fermentacja w miazdze do której zostały użyte starannie wyselekcjonowane owoce kilku starych odmian jabłoni pochodzących z naszego wiekowego sadu. Nigdy nie używamy do tego celu tzw. "spadów" , nie robimy też octu z samych skórek czy ogryzków z gniazdem nasiennym. Stosowanie w/w zasad sprawia że smak i zapach naszego octu jest wyjątkowy.
Nasz ocet jest octem żywym, stale dojrzewającym, czynnym mikro biologicznie. Doskonale potwierdza ten fakt obecność w każdej naszej butelce matki owocowej widocznej na załączonych zdjęciach u góry butelki.
Nasz ocet po przelaniu go do innej butelki i "pozbyciu" się matki owocowej nadal "żyje". Wystarczy mu temperatura pokojowa i po ok 2-3 tygodniach na górze butelki można zaobserwować proces powstawania kolejnej matki octowej.
Do produkcji naszego octu na żadnym etapie jego powstawania oprócz wody i miodu z nawłoci nie dodajemy żadnych konserwantów, barwników, sztucznych aromatów i innych ulepszaczy. Nasz produkt jest niepasteryzowany, naturalnie lekko sklarowany, po wstrząśnięciu na wskutek wymieszania osadu z dna butelki lekko mętny.
Octy z naszego gospodarstwa produkowane są z zachowaniem najwyższych standardów, przy zachowaniu dobrych praktyk higienicznych. Produkcja naszego gospodarstwa jest zgłoszona w sanepidzie z sprzedaż odbywa się w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego.