120 dziennych porcji.
Zalecana do spożycia dzienna porcja : 1 miarka (5500mg)
Sposób użycia : jedną miarkę proszku rozpuścić w 200ml wody i wymieszać.
PURE, znaczy CZYSTOŚĆ! To słowo było myślą przewodnią podczas tworzenia tej marki produktów. PURE KOLAGEN STAWY to najwyższej jakości łatwo rozpuszczalny kolagen rybi o wielkości cząsteczki około 1-2 kD. Produkt został wzbogacony w wysoką dawkę witaminy C, która odgrywa istotną rolę w syntezie nowych włókien kolagenowych. Oprócz kolagenu i witaminy C w składzie PURE KOLAGEN STAWY znajduje się również siarka organiczna MSM, glukozamina, chon- droityny oraz kwas hialuronowy. Wszystkie te substancje mają pozytywny wpływ na stan chrząstki oraz ilość mazi stawowej.
Dlaczego produkt w proszku?
Kolagen jest bardzo puszystą substancją, co oznacza, że utworzenie tabletki, która zawiera czysty kolagen jest niemożliwe. Jeśli spojrzymy na skład obojętnie jakiego preparatu ko- lagenowego w tabletkach to na pewno wśród pierwszych 3-4 pozycji w składzie znajdziemy ut- wardzacze i stabilizatory.
Jeśli chcemy uniknąć przyjmowania zbędnej chemii wybierzmy produkt w proszku. Kilka gram produktu łatwo rozpuści się w wodzie lub soku.
Jaki kolagen?
RYBI! aby najpełniej odpowiedzieć na to pytanie, należy spojrzeć na to co wydarzy się w naszym organizmie po wypiciu kolagenu. Trafi on do układu pokarmowego, gdzie zostanie rozłożony do aminokwasów i w ich formie trafi do krwiobiegu. Kolagen pochodzenia rybiego jako jedyny ma profil aminokwasowy dodatkowo pobudzający nasz ustrojowy kolagen do zwiększonej produkcji. skoro już jesteśmy przy wchłanialności kolagenu to kolejnym bardzo ważnym aspektem jest wielkość cząsteczki. Musi być ona odpowiednio mała, aby przenikać ścianę jelit.
WITAMINA C?
Tylko w obecności witaminy C nasz organizm jest w stanie syntezować kolagen i wytwarzać nowe włókna kolagenowe.
Organizm ludzki nie wytwarza i nie magazynuje witaminy C, dlatego konieczne jest jej codzienne pozyskiwanie z zewnątrz. Stąd też niezwykle ważne jest połączenie suplementacji kolagenu z wit- aminą C.
MSM – siarka organiczna jest najczęściej stosowanym środkiem w leczeniu i profilaktyce chorób stawów. Nie tylko odpowiada za zredukowanie bólu, obrzęku i sztywności stawów, ale także zm- niejsza stany zapalne w ich obrębie. Poprawia ich jakość i pomaga w regeneracji całego układu szkieletowego. Polecana jest także w leczeniu zespołu cieśni nadgarstka, choroby zwyrod- nieniowej stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów. Dlatego bardzo często jest spotykana w suplementach polecanych sportowcom i osobom starszym, u których mogą występować proble- my z prawidłowym działaniem układu kostno-stawowego.
Glukozamina – jest składnikiem wielu leków na stawy. Wpływa głównie na regenerację tkanki chrzęstnej poprzez wzmożony proces wytwarzania proteoglikanów.
Kwas hialuronowy jest główną substancją składową skóry ludzkiej oraz mazi stawowej. Posiada właściwość wiązania wody i jej zatrzymywania, co wyjaśnia, skąd tak wielu zwolenników terapii zwanej wiskosuplementacją, polegającej na ostrzykiwaniu kolan kwasem hialuronowym.
Chondroityna – podobnie jak glukozamina jest składnikiem wielu leków na stawy. Tkanka chrzęstna nie posiada układu krwionośnego i jest odżywiana wyłącznie za pośrednictwem płynu synowialnego, czyli mazi stawowej. Niedobór chondroityny powoduje niedostateczne zaopatrze- nie chrząstek w potrzebne składniki, wynikiem czego są, w późniejszym okresie, uszkodzone i zdegenerowane komórki, niezdolne do regeneracji po codziennym wysiłku.
Kwas hialuronowy jest główną substancją składową skóry ludzkiej oraz mazi stawowej. Posiada właściwość wiązania wody i jej zatrzymywania, co wyjaśnia, skąd tak wielu zwolenników terapii zwanej wiskosuplementacją, polegającej na ostrzykiwaniu kolan kwasem hialuronowym.