Suplement diety do stosowania na co dzień, który zawiera kombinację przeciwutleniaczy, w tym naturalną astaksantynę, ekstrakt z borówki czarnej oraz witaminy C i E, które pomagają chronić komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Astaksantyna – jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy (Nishida et al., 2007).
Borówka czarna – jedno z najbogatszych źródeł antocyjanów (Bornsek et al., 2012).
Witaminy C i E przyczyniają się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym (EFSA, 2010)
Astaksantyna Wellosophy uzupełnia zdrową, zbilansowaną dietę poprzez wspieranie obrony organizmu przed wolnymi rodnikami, pomagając zwalczać stres oksydacyjny, który może przyczyniać się do starzenia się skóry, stanów zapalnych i przewlekłego stresu (Pisoschi & Pop, 2015).
Pisoschi AM, Pop A. The role of antioxidants in the chemistry of oxidative stress: A review. Eur J Med Chem. 2015 Jun 5;97:55-74. doi: 10.1016/j.ejmech.2015.04.040. Epub 2015 Apr 22.
Cechy produktu:
- Łatwa do połknięcia kapsułka z żelatyny rybnej
- Naturalna astaksantyna i ekstrakt z borówki czarnej
- Bez GMO
- Bez sztucznych konserwantów
- Bez sztucznych aromatów
- Bez sztucznych barwników
- Bez cukru i sztucznych substancji słodzących
- Stworzony w Szwecji
Profil odżywczy:
Zawartość w 1 kapsułce: Ekstrakt z borówki czarnej 50 mg, Witamina C 12 mg (15%*), Astaksantyna 3 mg, Witamina E 1,8 mg (15%*).
* NRV = Referencyjna Wartość Odżywcza.
Uwaga:Astaksantyna Wellosophy ma na celu uzupełnienie - a nie zastąpienie - zdrowej, zróżnicowanej diety.
Czym jest stres oksydacyjny?
Wszyscy jesteśmy codziennie narażeni na działanie wolnych rodników, pochodzących z naturalnych procesów metabolicznych zachodzących w naszym organizmie, ale także powstających na skutek prowadzenia niezdrowego stylu życia (np. niezdrowa dieta, spożywanie alkoholu i palenie tytoniu) oraz pochodzących ze środowiska (np. zanieczyszczenie powietrza i promieniowanie UV). Nasz organizm posiada swój naturalny, wbudowany system obrony antyoksydacyjnej, ale jeśli te mechanizmy obronne nie są w stanie nadążyć z neutralizowaniem gromadzenia się wolnych rodników, powoduje to stres – znany jako stres oksydacyjny – który z czasem może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Stres oksydacyjny może wystąpić w każdym narządzie naszego ciała, w tym w skórze, mózgu, sercu i oczach. Aby pomóc organizmowi chronić się przed stresem oksydacyjnym, potrzebujesz przyswajać z pożywienia różne przeciwutleniacze, a więc czerpać je z diety.
Z czasem stres oksydacyjny może prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych (Pisoschi & Pop, 2015).
Stres oksydacyjny może prowadzić do starzenia się skóry, uszkodzenia oczu i osłabienia odporności (Pisoschi & Pop, 2015)
Komórki układu odpornościowego są szczególnie wrażliwe na stres oksydacyjny. Badania wykazały, że astaksantyna może korzystnie wpływać na układ odpornościowy (Park et al. 2010, Baralic et al. 2015).
Czym są przeciwutleniacze?
Przeciwutleniacze to związki, które są w stanie neutralizować wolne rodniki. Istnieje wiele rodzajów przeciwutleniaczy, obecnych w różnych rodzajach żywności, w tym fitoskładniki (naturalne związki roślinne), witaminy i minerały. Włącz do swojej diety różnorodne, kolorowe pokarmy roślinne, aby przyswajać różne rodzaje przeciwutleniaczy o zróżnicowanych korzyściach.
Przeciwutleniacze mogą pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny, korzystnie wpływając na zdrowie skóry, oczu i funkcje odpornościowe (Pisoschi & Pop, 2015).