O przedmiocie

Przedstawiamy Państwu w sprzedaży BATATY białe z BORDOWO CZERWONĄ SKÓRKĄ pochodzenia polskiego!

Bataty są nazywane słodkimi ziemniakami lub wilcem ziemniaczanym.

Oferowana odmiana czerwona to doskonałe źródło likopenu, który znany jest z zapobiegania chorobom serca oraz rozwojowi niektórych nowotworów. Biało- żółty miąższ to bogactwo karotenoidów, dbających o kondycję między innymi naszego wzroku, w tym luteiny. Te słodkie ziemniaki to przede wszystkim warzywa bogate w źródło wielu składników mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, magnez, siarka, żelazo czy jod. Warzywo to zawiera także witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz kwas foliowy, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu.

Swoje właściwości odżywcze bataty zawdzięczają obecności węglowodanów. Są one wolno uwalniane do organizmu, dlatego poleca się je m.in. w diecie sportowców. Jest tak również z uwagi na obecność błonnika, wspierającego proces trawienia. Indeks glikemiczny batatów wynosi 50 (jest dużo niż ziemniaków).

Bataty tej odmiany są warzywem 100% naturalnym uprawianym w Polsce. Dlatego też  różnią się między sobą wagą, kształtem i wielkością. Odmiana ta, charakteryzuje się (jak na załączonych zdjęciach), owalnym oraz lekko podłużnym kształtem.

Produkt w pełni ekologiczny, uprawiany zgodnie z zasadami ogrodnictwa permakulturowego. Dlatego polecamy oczyszczać je delikatnie z zewnątrz i np. piec lub gotować ze skórką - w tej odmianie ważne jest aby oczyszczać z ziemi skórkę a nie obierać jak np. ziemniaki. Czerwono - bordowy kolor skórki to przede wszystkim źródło likopenu.

Przedmiotem sprzedaży są bataty białe o czerwono bordowej skórce, o różnej długości i grubości (waga jednej sztuki od kilku dag do nawet 1kg). Możliwość przygotowania indywidualnej przesyłki. Proszę o kontakt poprzez wiadomości.

Zapraszam do zakupu!

Ciekawostka!

Bataty o białym miąższu i czerwonej skórce, powodują poprawę funkcjonowania komórek trzustki, poziomu lipidów i gospodarki glukozowej, a także zmniejszenie insulinooporności. Karotenoidy wraz z luteiną powodują mniejsze starzenie się skóry oraz wzmacniają odporność komórkową na zanieczyszczenia. Dlatego istotne jest spożywanie warzyw w kolorze czerwonym i pomarańczowym teraz, w okresie jesienno-zimowym.

Stan Nowy
Rodzaj inne warzywa
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: bb441c15-ac3b-4088-a595-98515904a06d

Podobne wyszukiwania