Boczniak Niebieski (Blue Oyster,Pleurotus Ostreatus).
Przedmiotem aukcji jest 10 ml płynnej grzybni Boczniaka niebsieskiego !
Mega Promocja 2+1 . Szanowni Państwo kupując u mnie 2 szt. płynnej grzbyni z której kolwiek aukcji, otrzymujecie gratis w postaci kolejnej szt. wybranej przez Was 10 ml grzybni . Do wyboru to między innymi :
- Boczniak Mikołajkowy
- Boczniak Koreański
- Boczniak Ostrygowaty
- Boczniak Cytrynowy
- Boczniak Różowy
- Bocznak Czarna Perła
- Flammulina Velutipes (Enoki, Zimowy płomień)
- Ganoderma lucidum (Reishi)
- Sopolówka Jeżowata
- Hypsizygus marmoreus - Shimeji
- Laetiporus sulphureus - (Kurczak z drewna)
Po zakupieniu 2 szt. proszę w wiadomości o informację z wybranym przez Państwa gratisem.
Boczniak niebieski jest jednym z najczęściej stosowanych rodzajem boczniaków w kuchni na całym świecie. Młode owocniki mają niebieskawy kolor kapeluszy, a gdy już dojrzeją, wówczas ich kolor zmienia się na szary. Boczniak niebieski jest bardzo smacznym grzybem a jego największym plusem, jest łatwość w jego uprawie. Boczniaki niebieskie rosną na wielu podłożach, jest to między innymi : słoma, fusy po kawie oraz większości gatunków drewna twardego i produktów ubocznych z drewna liściastego, takich jak trociny i papier, kompost i wiele innych. Boczniaki niebieskie preferują niższe temperatury w porównaniu z innymi boczniakami. Boczniaki niebieskie są naturalnie bogate w lowastatynę , reguluje poziom cholesterolu. Odmiana ta tworzy ciężkie, gęste skupiska pięknych perłowoniebieskich grzybów. Jest to idealna odmiana dla hodowców komercyjnych, ponieważ plony są duże, a kapelusze są grube i wytrzymałe.
Boczniaki niebieskie mają łagodny, pikantny smak, dobrze nadający się do gotowanych przetworów, w tym duszenia, smażenia, pieczenia, smażenia, grillowania i smażenia na patelni. Grzyby można spożywać na surowo, ale smak może zawierać nieco bardziej metaliczny posmak. Boczniaki błękitne najczęściej łączy się z innymi grzybami i smaży, aby uzyskać ziemisty i teksturowany dodatek, lub wrzuca się je do zup, aby dodać do bulionu smaku umami. Grzyby są mogą być również pieczone i mieszane z makaronem, gotowane , panierowane i smażone, przygotowywane jako wegetariański substytut owoców morza lub stosowane jako dodatek do pizzy, grillowane i układane warstwowo na burgerach lub podawane jako prosty dodatek. Oprócz świeżych przetworów, boczniaki niebieskie można również suszyć w celu długotrwałego stosowania i nie trzeba ich ponownie nawilżać przed użyciem. Boczniaki niebieskie dobrze komponują się z ziołami,czosnkiem, zieloną cebulą, szalotką, imbirem i trawą cytrynową, porami, szparagami, papryką i rybami , mięsami takimi jak wołowina, drób i indyk. Grzyby można przechowywać do trzech dni, jeśli są przechowywane luzem w brązowej papierowej torbie w lodówce. Wskazane jest trzymanie grzybów w większych kępach, aby zapewnić lepsze przechowywanie i zapobiec wysychaniu. Po ugotowaniu boczniaki można przechowywać w lodówce przez 2 do 3 dni lub można je zamrozić na okres do trzech miesięcy. Boczniaki można również suszyć i przechowywać w szczelnym pojemniku z dala od bezpośredniego światła słonecznego przez dłuższy czas.