O przedmiocie

Liść boldo (<em>Peumus boldus</em>) to surowiec zielarski pochodzący z Ameryki Południowej (głównie Chile). W ziołolecznictwie tradycyjnym i współczesnym jest ceniony przede wszystkim za działanie żółciopędne, żółciotwórcze, trawienne i lekko uspokajające.

🌿 Właściwości liścia boldo:

✅ 1. Wspomaga trawienie

  • Ułatwia trawienie tłustych i ciężkostrawnych potraw.

  • Pobudza wydzielanie soków trawiennych i enzymów trzustkowych.

  • Działa łagodnie przeczyszczająco przy zaparciach związanych z niestrawnością.

✅ 2. Działanie żółciopędne i żółciotwórcze

  • Silnie stymuluje wydzielanie i przepływ żółci z wątroby do przewodu pokarmowego.

  • Stosowany w niestrawnościach spowodowanych niedostatecznym wydzielaniem żółci, np. w przypadku:

    • dyskinezji dróg żółciowych,

    • zaparć związanych z zastojem żółci,

    • w profilaktyce kamicy żółciowej (tylko w porozumieniu z lekarzem!).

✅ 3. Działa moczopędnie

  • Pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu i wspiera oczyszczanie nerek.

✅ 4. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze

  • Alkaloidy zawarte w liściu boldo wykazują działanie przeciw drobnoustrojom jelitowym (np. przy zatruciach pokarmowych, pasożytach).

✅ 5. Właściwości uspokajające

  • Działa lekko uspokajająco – tradycyjnie stosowany przy napięciu nerwowym, zwłaszcza związanym z układem trawiennym.

🧪 Składniki aktywne:

  • Boldyna – główny alkaloid; działa żółciopędnie, hepatoprotekcyjnie (ochrona wątroby), przeciwutleniająco.

  • Olejek eteryczny (m.in. askarydol) – działa przeciwbakteryjnie i przeciwpasożytniczo.

  • Garbniki, flawonoidy.

Sposób użycia (napar):

Składniki:

  • 1 łyżeczka liścia boldo (susz)

  • 200 ml wrzątku

Przygotowanie:
Zalać liście wrzątkiem, parzyć pod przykryciem 10–15 minut, przecedzić.

Dawkowanie:
Pić 1–2 razy dziennie, najlepiej po posiłkach. Nie przekraczać zalecanych ilości.

Stan Nowy
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: be669cd4-aa28-47bf-a633-c1d8b4d6e569

Podobne wyszukiwania