Producent: Wyprodukowano na Ukrainie
Materiał - czerwona glina, ceramika
Opis:
- wykonana z naturalnej czerwonej gliny, bezpieczna w kontakcie z żywnością
- nadaje się do przechowywania żywności
- nadaje się do mikrofalówki
-nie nadaje się do zmywarki
Wymiary:
- pojemność - 600 ml
Wysokość -8cm
Szerokość -15cm
Użytkowanie:
- Przed użyciem bulionówkę należy umuć w letniej wodzie przy użyciu miękkiego zmywaka.
- Nie zaleca się mycia ceramiki glinianej bardzo gorącą wodą, ponieważ prowadzi to do stopniowej utraty koloru produktu, nie wolno myć w zmywarce. Należy używać neutralnego mydła do naczyń lub sodę i miękkiego zmywaka, ponieważ współczesne środki czystości mogą wniknąć w pory naczynia. Ważne jest również dobre wysuszenie ceramiki pomiędzy kolejnym użyciem.
Dla wygody i niezawodności użytkowania opracowaliśmy zasady i zalecenia dotyczące wykorzystania tych naczyń!
Krótko o produkcji i technologii:
- naczynia wykonane jest z naturalnej gliny tradycyjną, starożytną metodą omłotu,
- gotowy uformowany i suchy wyrób gliniany wypala się w temperaturze 1000 stopni w piecu elektrycznym, następnie zalewa całkowicie naturalnym kefirem spożywczym lub mlekiem i wypala po raz drugi - w temperaturze 300 stopni. Metoda ta nadaje dodatkowe właściwości termiczne i odpowiedni odcień tym naczyniom!
Ceramiczne naczynia mleczne zawierają tak wiele przydatnych właściwości i wyglądają tak autentycznie, że mimowolnie nasuwają się myśli o niezwykle trudnej pielęgnacji. Skorzystaj z tych prostych wskazówek, aby zadbać o naczynia przez wiele lat.
- przed pierwszym użyciem umyć (spłukać) ciepłą wodą;
- nie stawiać na otwartym ogniu;
- naczynia boję się nagłych zmian temperatury (najpierw wstawiamy do piekarnika, dopiero potem stopniowo rozgrzewamy. Nie stawiamy już nagrzanych glinianych garnków na chłodne powierzchnie - prosimy używać drewnianych podstawek. Kategorycznie zabrania się bezpośredniego wstawiania z lodówki do piekarnika, musi nastąpić stopniowe ogrzewanie lub chłodzenie);
- nie zostawiaj jedzenia na dłuższy czas, gdyż naczynia mogą wchłonąć wszelkie zapachy. Z tego powodu zalecamy stosowanie osobnych produktów do dań mięsnych, rybnych lub przyprawionych. Może to jednak być plusem.;
- używaj wyłącznie mycia ręcznego, mycie w zmywarce może zmyć magiczną mleczną powłokę;
- gąbki piankowe powinny być miękkie, bez szczotek, żelaznych skrobaków i materiałów ściernych;
- kwaśne produkty, a także napoje gazowane (Coca-Cola itp.) mogą odbarwiać kolor, należy zachować ostrożność;
- glinka uwielbia suchość: po umyciu produkty wytrzyj do sucha, a jeszcze lepiej wysusz je w piekarniku przez 20-30 minut;
- przechowywać pojemniki z otwartymi pokrywami, aby uniknąć zapachów;
- nie wystawiać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, aby uniknąć rozwarstwienia i wysuszenia, a także utraty palety kolorów;
- do mycia nie używać żadnych płynów ani środków chemicznych.
Jest to naczynie przeznaczone do zdrowego odżywiania!
Ciesz się pysznymi posiłkami z ekologicznych naczyń!