Kolejny wypiek i powstał Chleb Żytni Razowy ( mąka żytnia 2000 z Młyna Suwałki) tylko i wyłącznie na zakwasie - tak jak powinien być robiony chleb - z ostropestem plamistym - ceniony jako wspomaganie pracy wątroby.
Nadał również chlebowi smaku jak magi.
Zamiast soli - bochenek zawiera suszony seler, korzeń pietruszki, suszony czosnek, kozieradkę, pasternak, majeranek, imbir.
W każdym jest również ok. 100 g zmielonych ziaren słonecznika. Chleb ma dzięki temu wyrazisty smak i zyskał wartości odżywcze zawarte w pestkach słonecznika.
Ostropest działa detoksykująco, a oprócz tego stanowi osłonę dla miąższu wątroby i sprzyja regeneracji jej komórek. Polecane jest nawet stosowanie ostropestu plamistego przy kamicy dróg żółciowych oraz przy nieżycie dróg żółciowych. Może on też zmniejszyć stężenie bilirubiny we krwi.
-- * Na tej aukcji bochenek 800 g
Na pozostałych - 1200 g i 600 g
Zakwas na którym powstają te chleby, dostałem kilkanaście lat temu z Czerniakowskiej (Warszawa) piekarni, a jest z legendą, bo uciekający przed bombardowaniem właściciele zabrali go nie wielką ilość i do dnia dzisiejszego dokarmiany, daje niesamowite wypieki )
Piekarnia niestety już została zamknięta, ja go dalej kultywuje, dokarmiam.
Mam go od kilkunastu lat i o jego siłę przekonałem się, gdy wyjechałem w podróż po Polsce, która miała trwać #100dniRowerem, a trwala 526 dni , a ja wiozłem go w sakwach rowerowych.
W kilku miejscach wypiekłem u goszczących mnie osób chleby.
O wytwórcy:
Rzemieślnicza prowadzona mimo trudności rynkowych z pasją piekarnia - FB Chlebem Się Toczy - Rzemieślnicza mała piekarnia stawiająca na jakość i zdrowie z Czerniakowa - Mokotów Warszawa.
Nasze chleby przygotowywane są z naturalnych składników i nie zawierają konserwantów ani ulepszaczy , czy spulchniaczy.
Ten chleb potrzebuje ok. 18 do 22 godzin aby powstał.
Jest wypiekany z wtorku na środę i w środy i czwartki wysyłany lub do odbioru osobistego.
Na innych aukcjach są dostępne inne chleby i pasty i smarowidła do kanapek
Pasja, wykształcenie technologia żywności- kilkunastoletnia praca w gastronomii oraz chęć dzielenia się, tym co dobre z natury skłoniła mnie do wypieku chleba.
Tak powstało www.facebook.com/ChlebemSieToczy
Wciąż, to rozwijam, aby uzbierać na swoje miejsce.
Kupując codziennie chleb, który zwykle pleśnieje i płacąc kilka złotych - je się coś bez wartości odżywczych.
Jedząc chleb z pełnoziarnistej mąki, słodu żytniego, który ma ogrom zalet dla organizmu, czujemy, że dostarczamy dobrych składników. Ten chleb wystarczy na tydzień dla jednej osoby, co przekładając na zakup codziennego wypełnionego powietrzem, polepszaczami daje mniejszy nawet koszt.
--- POLECAMY SIĘ
Zapraszam do składania zamówień na cotygodniowy wypiek - poniedziałek i wtorkowe.
Osoby z Warszawy mogą odbierać osobiście.
Warszawa Mokotów i Wawer.
Chleby są wysyłane po całej Polsce.
Pakuje po ostygnięciu do pudełka i tuż przed 14:00 nadaje do paczkomatu, co gwarantuje wyjęcie przez kuriera tego samego dnia i dostawę na drugi dzień przed południem.
W 90% przypadkach jest to między 8, a 11:00 u Państwa.
Na terenie Warszawy jest możliwość po umówieniu się - dostawa w wybrane dni.