CHLOREK WAPNIA DO PRODUKCJI SERA DOMOWEGO 100g
BROWIN 411215
Data ważności: 30.06.2025
Do serowarstwa – produkt niezbędny przy stosowaniu mleka niskopasteryzowanego i mleka świeżego o niskiej zawartości wapnia.
Większa wydajność produkcji sera – chlorek wapnia wpływa na lepszą krzepliwość mleka, zwięzłość skrzepu i jego obróbkę.
Łatwiejsze cięcie skrzepu – zwarty skrzep łatwiej jest pociąć, co zwiększa zdolność obkurczania się ziarna serowego.
Wysoka jakość – oferowany chlorek wapnia posiada atesty spożywcze, jest bezpieczny dla zdrowia.
Do piwowarstwa – wapnia nadaje piwu miękki, pełny, stabilny smak oraz przyczynia się do flokulacji białek.
Duże opakowanie, ekonomiczny wybór – 100 g produktu wystarcza na 1000 – 1400 L mleka i jest znacznie tańsze od mniejszych opakowań.
Dawkowanie:
Chlorek wapnia o stężeniu należy stosować w proporcji 0,7-1 g (szczyptę) chlorku wapnia na 10 L mleka.
Sposób użycia:
Zalecaną ilość chlorku wapnia rozpuść w 50 ml przegotowanej wody i wlej do mleka. Produkt należy dodać przed zaszczepieniem kulturami bakteryjnymi i podpuszczką. Stosować zgodnie z dawkowaniem producenta — nadmiar chlorku wapnia może przyczynić się do gorzkiego smaku wyrobu.
UWAGA:
Działa drażniąco na oczy. W przypadku dostania się do oczu należy ostrożnie przemywać je wodą przez kilka minut.
masa netto: 100 g