Chlorella
Co to jest Chlorella czyli algi ?
Chlorella pyrenoidosa z dających się wykorzystać alg jest najbardziej wartościowa. Dobre do wykorzystania są także pozostałe algi, np. Chlorella vulgaris, kesleri itp, jednak pod względem odżywczym najbogatsza pozostaje „pyrenoidosa”. Porównywanie pyrenoidosy z innymi szczepami Chlorelli jest porównywaniem jajka od kurki z wiejskiego dworku z jajkiem z kurzych ferm. Na zewnątrz wygląda podobnie, ale wartość wewnętrzna jest inna.
Chlorella dostarcza organizmowi cennych substancji takich jak aminokwasy, witaminy, minerały: fosforu, potasu, magnezu, wapnia (ich koncentracja jest wyższa niż u innych roślin lądowych), pierwiastków śladowych: żelaza, manganu, cynku, molibdenu, miedzi i kobaltu (chelatowe wiązania aminokwasów). Jest bogatym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A), która usuwa uszkodzenia skóry powstałe w wyniku działania promieniowania ultrafioletowego, wzmacnia wzrok, zapobiega zaćmie i przeciwdziała rozwojowi rak płuc. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Niedobór tej witaminy prowadzi do zaburzeń neurologicznych i upośledzenia sprawności intelektualnej.
Bogactwo Witaminy B12
Do niedawna (do grudnia 2015) panowało ogólne przekonanie, że Witamina B12 (cobalamina) występuje jedynie w mięsie i produktach odzwierzęcych. Otóż w niezależnym badaniu na Chlorelli pyrenoidosa wykazano, że to właśnie ona, jako jedyna zbadana dotychczas roślina na ziemi zawiera w sobie nie analog, a właśnie tą witaminę B12, która jest nam niezbędna do życia.
Niedobory Wit. B12 zauważane są wśród wegetarian, wegan, frutarian i innych osób rezygnujących chwilowo lub na stałe z jedzenia mięsa i produktów zwierzęcych.
Witamina B12 uczestniczy m.in. w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości, umożliwia syntezę kwasów nukleinowych w komórkach, przede wszystkim szpiku kostnego; wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w tworzeniu otoczki mielinowej ochraniającej komórki nerwowe i neuroprzekaźników nerwowych, zapewnia dobry nastrój, równowagę psychiczną, pomaga w uczeniu się, skupieniu uwagi; dzięki niej zmniejsza się poziom lipidów we krwi; wpływa na układ kostny, pobudza apetyt.
Podstawa to dobra jakość i czystość Chlorelli – dlaczego jest tak ważna ?
Żadne algi nie zwyciężą we wszystkich parametrach. Zawsze jednak obowiązuje zasada, że do uzyskania określonej wartości wewnętrznej Chlorella potrzebuje przyrody – intensywnego światła, świeżego powietrza, ruchu i odżywiania. Próby uprawy szklarniowej są zawodne. Chlorella jest darem przyrody, a nie inkubatora. Sztuczne światło nigdy nie zastąpi naturalnego. System wentylacyjny nie zastąpi podmuchów wiatru. Jesteśmy dziećmi natury, a nie inkubatora. I to samo dotyczy także Chlorelli. Niebezpieczne są również hodowle prowadzone w naturalnych jeziorach. Głównym zadaniem Chlorelli jest absorbcja szkodliwych substancji. Wiążąc je z wodą stają się jej jedynym pożywieniem. Zanieczyszczona Chlorella zjadana przez ludzi może wypuścić metale ciężkie i toksyny wprost do naszego organizmu.
Szukając na rynku Chlorelli pyrenoidosa przeczytajmy uważnie jej skład podany przez producenta. Jedynie informacja, że jest 100% Chlorella pyrenoidosa jest gwarancją jej działania. Wszelkie wypełniacze, maltodekstryna lub też inne domieszki nawet naturalne, w postaci proszku ryżowego, spiruliny czy innych roślin już wskazują na zmniejszoną ilość Chlorelli w produkcie.
Pamiętajmy, że algi powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ich główna funkcja, czyli oczyszczanie dotyczy również powietrza – absorbują metale ciężkie i pierwiastki promieniotwórcze z powietrza i źle przechowywane nie nadają się już do spożycia.
Dawkowanie
Jest indywidualne. Zależy od wagi i nawyków żywieniowych.
Zalecane spożycie dla utrzymania zdrowia powinno być ustalane indywidualnie. (Pomoc przy ustalaniu doboru dawkowania). Makrobiotyk, wegetarianin czy osoba świadoma korzyści ze zdrowego jedzenia ma mniejsze potrzeby niż łasuch na słodycze i miłośnik mięsa. Inne zapotrzebowanie ma nienasycony kulturysta, a inne delikatna dziewczyna.
Polecane dawkowanie:
Pierwszy dzień: 5 tabletek Chlorelli
Drugi dzień: 10 tabletek Chlorelli
Trzeci dzień: 15 tabletek Chlorelli
Czwarty dzień: 20 tabletek Chlorelli
Każdy następny dzień: 20 tabletek Chlorelli
Mężczyźni mogą zażywać o 5 tabletek więcej.
Dla kogo polecane są algi?
Przede wszystkim dla ludzi z problemami w przyswajaniu i przetwarzaniu pokarmu przez organizm (te mikroalgi są bardzo łatwe do przyswojenia), a także dla:
ludzi z awitaminozą lub anemią,
osób jedzących duże ilości białka zwierzęcego (białko pochodzące z tych mikroalg, w przeciwieństwie do zwierzęcego jest łatwiej wchłaniane i oferuje dużo zdrowsze zbilansowanie zapotrzebowania na minerały),
ludzi, spożywających przetworzone jedzenie,
ludzi spożywających lekarstwa dostępne tylko ona receptę (algi chronią nerki i wątrobę),
ludzi z nadwagą,
ludzi uprawiających trening siłowy lub innego rodzaju ćwiczenia sportowe,
ludzi odczuwających mało energii (czujących się znudzonym, wyczerpanym),
Szczerze mówiąc, spirulina i Chlorella zostały opisane jak „idealne pożywienie”.
Chlorella jako pełnowartościowe pożywienie.
Będąc kompletnym źródłem białka, zawierająca wszystkie witaminy grupy B, witaminy C i E, a także najważniejsze związki mineralne (z cynkiem i żelazem w ilościach odpowiednio dużych, aby zostać uznanym za suplement) wykazano, że wzmacnia system immunologiczny, trawienie, odtruwa organizm, przyspiesza powrót do zdrowia, chroni przed promieniowaniem, wspomaga w zapobieganiu przed zdegenerowanymi chorobami, przynosi ulgę w bólu podczas artrozy, a z powodu swojej zawartości składników odżywczych, przyczynia się do sukcesu wielu programów utraty wagi (Earl Mindell – Biblia Witamin).
CHLORELLA – bogate źródło chlorofilu
Co jest takiego dobrego w chlorofilu? Nie ma nic bardziej oczyszczającego i odtruwającego niż chlorofil. A ludzie, którzy stosują zachodnie diety (bogate w przetworzoną żywność) są w desperackiej potrzebie oczyszczenia i odtrucia organizmu.
Przytoczę coś interesującego: chlorofil pomaga usunąć z Twojego organizmu metale ciężkie, które nazbierały się z powodu spożywania ich wraz z jedzeniem. Pewne owoce morza są znane z zawartości niebezpiecznej ilości metali ciężkich takich jak rtęć. Takie organizmy znaleźć można również wśród zwierząt a nawet w produktach nieorganicznych. Jeżeli spożywasz żywność przetworzoną, bez wątpienia w Twoim organizmie nagromadził się kadm, rtęć, arszenik, PCB i inne tego typu związki.
Chlorofil zawarty w Chlorelli pomaga usunąć te metale z organizmu, co może mieć zbawienny efekt dla Twojego zdrowia.
Innym częstym źródłem zanieczyszczeń są plomby rtęciowe używane przez dentystów. Nazywane są srebrnymi plombami, gdyż nie chcą otwarcie mówić, że jest to rtęć – jeden z najbardziej toksycznych dla ludzkiego układu nerwowego pierwiastków na Ziemi. Taka plomba nieustannie emituje strumień tego pierwiastka, który jest wchłaniany przez organizm. Często taka plomba ukruszy się podczas jedzenie i jest połykana wraz z nim.
Chlorella może pomóc chronić przed rtęcią, wydalając go z organizmu, zanim zdąży dokonać uszkodzeń. Jeżeli spożywasz Chlorellę przed i po zabiegu dentystycznym, pomożesz chronić siebie przed toksycznymi efektami plomb rtęciowych. To jest szczególnie ważne, gdy zdecydujesz się na usunięcie takiej plomby, co robi coraz więcej osób. Sposób ich usunięcia poprzez borowanie powoduje, że nasz organizm zostaje uderzony ogromną falą tego toksycznego pierwiastka. Mając brzuch wypełniony Chlorellą, możesz być pewny, że masz wystarczającą ochronę przed drobinkami, które niechcący połykasz podczas tego zabiegu.
Więcej informacji na stronie :www.zielone-zdrowie.pl