Cukier perlisty produkcji belgijskiej o wysokiej granulacji (4-8 mm) przeznaczony do wypieków, w których mieszany jest z ciastem, takich jak drożdżowe maślano-karmelowe gofry z Liège czy cukrowe ciasta (sugarloaf, suikerbrood, craquelin).
Dodane do ciasta granulki cukru perlistego pozostają nierozpuszczone lub ulegają stopieniu i karmelizacji nadając wypiekom chrupiącego akcentu.
Najbardziej popularnym wypiekiem z użyciem grubego cukru perlistego są gofry z Liège (leodyjskie) mało znane w Polsce, natomiast niezwykle popularne w Belgii. Stanowiące specjał tamtejszej kuchni intensywnie pachnące i chrupiące gofry o zaokrąglonych brzegach wypieka się z gęstego ciasta drożdżowego, którego niezbędnym składnikiem są duże granulki cukru perlistego.
Ze względu na duży rozmiar granulek ten cukier nie jest przeznaczony do wykonywania dekoracyjnych posypek. Do tego celu są stosowane cukry perliste o niższej granulacji.
Cukier bez dodatków (100% sacharoza). Przepakowany z opakowania zbiorczego w zgrzewane worki przeznaczone do kontaktu z żywnością. Nieograniczony termin przydatności do spożycia.
1 kg cukru perlistego pozwala upiec około 60-70 gofrów średniej wielkości.
Kupującym mogę przesłać sprawdzony przepis na gofry z Liège pochodzący od belgijskiego producenta cukru. Proszę o wiadomość na czacie Allegro po zakupie.
Na życzenie wystawiam rachunki. Przyjmuję zwroty i rozpatruję reklamacje. Przesyłki nadaję w ciągu 1-2 dni roboczych po dokonaniu i opłaceniu zakupu.