O przedmiocie

Cząber górski Satureja montana Czubryca Krzewinki rosną w zwartych kępach, są silnie rozgałęzione, wyrastają do 40 cm wysokości. Liście lancetowate, nieco skórzaste, ciemnozielone. Kwiaty pojawiają się bardzo obficie, są barwy białej lub różowej. Aromat rośliny jest silniejszy od aromatu cząbru ogrodowego. Surowiec cząbru górskiego zawiera więcej olejku eterycznego, a jego zastosowanie jest identyczne jak cząbru ogrodowego. Cząber górski oprócz walorów ozdobnych, posiada także wartości kulinarne oraz lecznicze. Charakteryzuje się silnym, dość ostrym aromatem, smakiem korzennym, zbliżonym nieco do pieprzu. Jest doskonałą przyprawą do wszelkich potraw z warzyw strączkowych. Dodaje smaku zupom, doskonale łączy się z pomidorem, jest dobrą przyprawą do ryb, zwłaszcza pstrąga. Cząbrem przyprawia się też dziczyznę, zawiesiste sosy, tłuste mięsa, farsze, niektóre grzyby, sałatki. Najlepiej dodawać go pod koniec przyrządzania potrawy. Za przyprawę może nam posłużyć zarówno świeże ziele, jak i suszone. Możemy ścinać tylko wierzchołki pędów lub całą część nadziemną. Rośliny suszymy w pęczkach zawieszonych na sznurze lub rozłożone cienką warstwą na siatkach, najlepiej w temperaturze ok. 35 st. C. Tak przygotowane zioło przechowujemy szczelnie zamknięte w słoikach, za co odwdzięczy nam się niesamowitym i bardzo mocnym aromatem

Sadzonki pochodzą z mojego ogrodu, kopane są prosto z gruntu.

na mój blog https://magia-ogrodu.blogspot.com

Stan Nowy
Nazwa łacińska inna
Rodzaj rośliny cząber
Kolor kwiatów biały
Styl ogród wiejski, ogród skalny, ogród śródziemnomorski, ogród nowoczesny
Stan opakowania zastępcze
Odmiana montana
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 1bdbe59b-34fc-4406-aadd-f2f8b24f88ef

Podobne wyszukiwania