O przedmiocie

Nazywana jest kminem czarnym, kminkiem egipskim lub czarnuchą. Ma charakterystyczny wygląd czarnych, drobnych ziaren. W Polsce była dawniej przyprawą biedoty, stanowiącą namiastkę kosztownych ziół i dodatków ze wschodu. Obecnie cieszy się dużym uznaniem zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie.
Czarnuszka zajmowała istotne miejsce w kuchni staropolskiej, jako element pieczywa i swojskich serów. Jej historia sięga jednak jeszcze czasów starożytnego Egiptu, kiedy to nazywano ją złotem faraonów - prawdopodobnie ze względu na bogactwo substancji aktywnych. Jej nasiona znaleziono w dzbanach grobowca Tutenchamona.
Po latach zapomnienia, nasiona czarnuszki wracają do łask wraz z modą na domowe wypieki i regionalne wyroby z prawdziwych, mleczarskich gospodarstw. Korzenny, delikatnie gorzki, a zarazem pikantny smak tej przyprawy nadaje charakteru kozim i krowim serom, legendarnym podpłomykom, drożdżowym pasztecikom czy delikatnym, maślanym bułeczkom. Kminek egipski, jako łagodniejszy substytut pieprzu, doskonale sprawdza się także w potrawach mięsnych, kapustnych, przetworach i kiszonkach.
Zastosowanie:

jako przyprawa są dodawane do serów, pieczywa i niektórych tłustych mięs.
w kuchni staropolskiej m.in. do przyprawiania pieczywa np. podpłomyków
używana jest często jako substytut pieprzu w dietach, w których nie wolno używać ostrych przypraw.
Zawartość:

1kg
Sposób przechowywania:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Kraj pochodzenia surowca:

INDIE

Stan Nowy
Kod producenta 31,05,2025
Marka Bazar Zdrowia
Nazwa handlowa Czarnuszka Mielona
Rodzaj Czarnuszka
Cechy dodatkowe wegetariańskie, wegańskie, niesiarkowane
Produkt nie zawiera pestek, nabiału, pszenicy, barwników, orzechów, cukru, jajek, oleju palmowego, GMO, tłuszczy trans (utwardzanych), konserwantów, antyzbrylaczy, soi, drożdży, laktozy, cholesterolu
EAN (GTIN) 5908261553547
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 486eb3af-8838-4fe5-adcd-7ad92934648a

Podobne wyszukiwania