Czteropak składa się z czterech butelek octów o poj.500ml : malinowy,winogronowy, jabłkowy i z czarnej porzeczki.
Żywy ocet - naturalny - niefiltrowany - niepasteryzowany - wykonany metodą rzemieślniczą - wykonany z owoców, ziół i dzikich roślin uprawianych bez stosowania środków ochrony roślin lub zbieranych ręcznie na terenach ekologicznie czystych, z powolnej, naturalnej fermentacji octowej. Ten proces jest całkowicie samoistny, nie mają tu zastosowania żadne dodatkowe składniki, sztuczne dodatki,przyspieszacze, czy ulepszacze. Wszystko dzieje się wyłacznie w wyniku działania dzikich drożdży bytujących na owocach. Dzięki temu ocet jest całkowicie naturalny, zachowuje wszystkie walory odżywcze, jest bezpieczny i zdrowy. Taki ocet nazywamy żywym, ponieważ on dosłownie żyje, stale pracują w nim żywe bakterie octowe, przez cały czas dojrzewa. Powstały płyn może być mętny, ale nie powinno się go filtrować, dlatego na dnie żywego octu można znaleźć osad, a na górze rodzaj nalotu, zwanego matką octową. To właśnie cecha tego, że ocet jest żywy. Właściwości , zalety i korzyści Istnieje wiele badań naukowych, potwierdzających pozytywny wpływ żywego octu na organizm człowieka. Dzięki właściwościom antybakteryjnym i antygrzybiczym działa korzystnie na pracę jelit. Zawarte w occie pektyny obniżają poziom glukozy we krwi, spowalniają proces wchłaniania cukrów prostych, przez co poprawiają wrażliwość komórek na insulinę wspomagając walkę z cukrzycą. Spożywanie octu żywego obniża poziom cholesterolu we krwi i wspiera pracę serca. Może stanowić sposób na profilaktykę chorób układu krążenia, np. miażdżycy. Jest naturalnym probiotykiem i korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, dzięki czemu wspomaga odporność. Jak spożywać żywy ocet? Na pewno nie należy go spożywać bezpośrednio bez rozcieńczenia. Ocet może podrażnić przełyk i żołądek, jak również negatywnie wpłynąć na szkliwo zębów. Warto spożywać go codziennie, dwa razy. Raz na czczo, pół godziny przed śniadaniem i drugi raz pół godziny przed posiłkiem głównym, rozpuszczając 1 łyżkę stołową (10 ml) żywego octu w szklance letniej wody. Zaleca się pić przez słomkę. Dodatkowo, żywego octu można używać jako bazę do sosów i dresingów, dodając zioła i przyprawy jeszcze bardziej wzmacniające prozdrowotne właściwości. Jaki ocet wybrać ? Specyficzne właściwości owoców, z których produkowane są żywe octy, wzbogacają je o dodatkowe cenne właściwości. Wybór odpowiedniego octu do swojej diety zależy od indywidualnych potrzeb organizmu. Dany ocet, w zależności od tego z jakich owoców, kwiatów czy ziół powstał posiada inny skład a więc inaczej oddziaływuje na nasze ciało, ale picie każdego octu naturalnej fermentacji przyczynia się do poprawy naszego zdrowia. Przeciwwskazaniem do spożywania octu jest choroba wrzodowa żołądka lub jego nadwrażliwość oraz nadwrażliwość szkliwa. Zastosowanie zewnętrzne Żywy ocet ma także zastosowanie w kosmetyce oraz w zwalczaniu problemów skórnych. Doskonale wspierają włosy płukanki z dodatkiem octu malinowego, rozmarynowego, szałwiowego czy mniszkowego. Świetne są toniki z dodatkiem octu mniszkowego a do cery naczynkowej z kwiatu kasztanowca. Ukąszenia owadów, drobne oparzenia czy otarcia świetnie łagodzi ocet jabłkowy, który jest także bardzo pomocny przy odciskach i kurzajkach. Ocet z płatków maku polnego zwalcza infekcje intymne, stanowi wręcz panaceum na ten nawracający problem. Ocet malinowy – polifenole -silna antyoksydacja ocet z czarnej porzeczki – odmłodzenie, bomba witaminowo-flawonoidowa ocet jabłkowy – obniżenie cukru we krwi ocet czereśniowy - hashimoto ocet jeżynowy – biegunki, paradontoza ocet pomidorowy - anemia,obniżenie ciśnienia, dla sportowców ocet winogronowy - cholesterol ocet mniszkowy - zaparcia ocet lipowy - antyalergiczny ocet z kwiatu kasztanowca - wzmocnienie naczynek krwionośnych ocet z kwiatu robinii – choroby układu moczowego ocet z kwiatu czarnego bzu – reumatyzm, stany zapalne żołądka i jelit ocet z płatków maku polnego - infekcje intymne ocet z płatków róży – odleżyny, rany, oparzenia ocet z kwiatu forsycji – bogactwo rutyny , zakażenia grzybicze ocet z lubczykiem – wzdęcia, niestrawności ocet z tymiankiem – infekcje gardła, kaszel suchy i mokry ocet z bazylią – fenchol przeciw demencji i chorobie Alzheimera ocet z lawendą - przeciwtrądzikowy ocet z rozmarynem – wzmocnienie włosów ocet z oregano – zgaga, wrzody żołądka ocet z szałwią lekarską – łupież Życzę zdrowia i polecam Octomaniaczka Marzenna z Manufaktury Octownia