Kapusta kiszona bez dodatku cukru
Kapusta kiszona została przygotowana według mojej domowej receptury – bez dodatku cukru ani octu. Poszatkowaną kapustę zasypuję solą, mieszam i zostawiam na około 3 godziny, aby puściła soki. Po tym czasie przekładam warstwowo kapustę do beczki ubijając ją tłuczkiem. Na górę wkładam talerz i kamień dociskowy. Kapusta leżakuje w odpowiedniej temperaturze w beczkach i czeka na Twoje zamówienie. Następnie przekładam ją do słoików i wysyłam do Ciebie. Nie stosuję żadnych konserwantów i ulepszaczy smaków.
Zastosowanie kapusty kiszonej
Kapusta kiszona to świetny dodatek do rozmaitych sałatek, ziemniaków, pieczonego mięsa, bigosu i innych smakowitości. Kapusta kiszona zapewnia szeroki wachlarz możliwości w przygotowywaniu posiłków. Wszystko zależy od Twojej kreatywności i upodobań smakowych.
Charakterystyka kapusty kiszonej
Kapusta kiszona jest zawsze świeża, chrupiąca, jędrna, soczysta, ma naturalny kwaskowy smak oraz zielonkawy kolor.
To doskonały wybór dla osób, które uwielbiają rozmaite kiszonki. Oprócz charakterystycznego smaku i zapachu warto pamiętać, że kapusta kiszona to ukłon w stronę zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia.
Jak wpływa na nasze zdrowie kapusta kiszona bez dodatku cukru, ulepszaczy i konserwantów?
kapusta kiszona odznacza się wysoką zawartością witaminy C oraz witaminy A i B
wzmacnia odporność organizmu i ułatwia budowanie prawidłowej flory jelit
ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe
przeciwutleniacze zawarte w kapuście wspomagają walkę z nowotworami
kapusta kiszona wzmacnia nasz układ immunologiczny i poprawia wchłanianie żelaza
zapobiega występowaniu chorób układu krążenia
kapusta kiszona opóźnia procesy starzenia, regulując syntezę kolagenu
kiszonka poprawia stan skóry, włosów i paznokci
Kapustę kiszoną najlepiej przechowywać w lodówce zarówno zamkniętą, jak i po otwarciu.
Produkt niepasteryzowany.
Masa netto: 800 g