O przedmiocie

Olio di Casa, niefiltrowana oliwa o pojemności 1litr.

Ciao, jesteśmy Agata i Giacomo. Nasza sardyńska rodzina od pokoleń wytwarza oliwę z oliwek, powstaje jej zawsze ograniczona ilość, którą dzielimy między sobą a resztę sprzedajemy. Właśnie tak 4 lata temu narodził się w naszych głowach pomysł, aby dzielić się z innym naszym zielonym płynnym złotem, tak powstało MILLO"MI co w języku sardyńskim oznacza TO JEST TO. Oliwa MILLO"MI powstaje w całości z oliwek z naszych rodzinnych gajów, tradycyjną metodą i jest tłoczona na zimno niezwłocznie po zbiorze. Każdego roku pod koniec listopada rozpoczynamy ręczny zbiór oliwek.

Nasze gaje położone są w sercu dziewiczej Sardynii z dala od cywilizacyjnych zanieczyszczeń. O nasze gaje dbamy w sposób naturalny i zrównoważony z szacunkiem do natury bez użycia pestycydów, dzięki czemu oliwa jest w pełni ekologicznym naturalnym dobrem. Wytwarzamy dwa rodzaje najwyższej jakości oliwę, niefiltrowaną Olio di Casa oraz filtrowaną Extra Vergine di Oliva. Pakujemy ją w certyfikowane puszki ze stali nierdzewnej tak, aby mogła, jak najdłużej zachować świeżość i smak. Ciesz się razem znani smakiem i zdrowiem .

Zapraszamy do Świata sardyńskiej kuchni powszechnie cenionej za swoją prostotę i "domowość", ale przede wszystkim uważanej za najzdrowszą we współczesnym świecie. Przekonuje się o tym każdego dnia obserwując rodowitych mieszkańców tej gościnnej wyspy. Kluczowym aspektem ich długowieczności (żyje tutaj najwięcej ponad stulatków na świecie, którzy do końca pozostają w dobrej formie fizycznej i umysłowej),  jest na pewno ruch oraz dieta bogata w świeże warzywa i owoce, domowe sery, zieleninę i zioła porastające okoliczne wzgórza, ryby oraz najlepszą oliwę.

  Sardynia zalicza się do strefy Blue Zone rozmieszczonej na czterech kontynentach, jest to wyjątkowy skrawek naszej planety, gdzie mieszkańcy żyją w duchu slow life w poszanowaniu  tradycji, natury i matki ziemi.

Domowa niefiltrowana Oliwa to kwintesencja tego, co Sardynia ma najcenniejszego. Naturalne środowisko wolne od zanieczyszczeń, ponad 300 słonecznych dni w roku, przywiązanie do tradycji zarówno w trakcie zbioru jak i w czasie wytłaczanie oliwek.

Proces tłocznie Domowej Oliwy następuje w ciągu 2 godzin od zbioru. Oliwa ta charakteryzuje się delikatnym aromatem (z minimalną nutą goryczy), zielono złotą barwą oraz dużą gęstością. Oliwki z których jest wytłaczana pochodzą z naszych rodzinnych gajów, które znajdują się w rodzinie od pokoleń, dojrzewają na ponad stuletnich drzewach.   Co roku na początku listopada rozpoczyna się ręczny zbiór oliwek, który trwa do końca grudnia. Po zbiorze oliwki przetworzone są do niewielkiej tłoczni, gdzie zostają myte a następnie przechodzą proces wytłaczania. Świeże oliwki nie mogą być przechowywane dłużej niż dwa dni gdyż z każdą chwilą tracą swoje cenne właściwości.

  Oliwa chroni układ sercowo- naczyniowy, powoduje obniżenia poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji lipo protein wysokiej gęstości, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wielu organów. Chroni nasz organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, a dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które mogą być przyczyną wielu stanów zapalnych, przyspieszonego starzenia się organizmu czy pojawiania się nowotworów. Największe i najcenniejsze właściwości ma spożywana na zimno. 

PRZECHOWYWANIE OLIWY: Po otwarciu oliwę należy skonsumować do kilku miesięcy maksymalnie do 6. Oliwę przechowujemy w suchym i zaciemnionym miejscu nie przekraczającym 18 stopni. Nie powinna stać w pobliżu kuchenki gdzie narażona jest na nagrzewanie, oraz nie trzymamy oliwy w lodówce. 

0liwa z pierwszego tłoczenia na zimno. Oliwa mętna, niefiltrowana z drobinkami oliwek. Po około 6 miesiącach od wytłoczenie drobinki oliwek ciemnieją i łączą się na dnie puszki tworząc osad, Jest to całkowicie naturalny proces. Do uzyskania 1l tej szlachetnej niefiltrowanej oliwy zużywa się ok 5kg oliwek. Oliwa może być przechowywana ponad 2 lata. Wyprodukowana i puszkowana w Barumini/ SARDYNIA/ WŁOCHY

WALORY:   Tłuszcze 91, 6g , kwasy nasycone 11,7g, kwasy nienasycone 72,5g , kwasy wielonasycone 7,4g, węglowodany 0,0g, cukry 0,0g , proteiny 0,0g, cholesterol 0,0g, sól 0,0g ​

Dane firmy:

Azienda Agricola Giacomo Lampis

Loc. Santa Severa, S.N 09 037 San Gavino Monreale (SU)

P. Iva 02868950920 Sardegna/ Italia 

tel. +39 371 41 46 452, +48 501 068 105

Stan Nowy
Kod producenta 110
Marka bez marki

Sprzedaje Agata (Client:125744811)

Ostatnie logowanie: W tym tygodniu

Na Allegro od ponad pół roku

  • Sprzedający: osoba prywatna
Proszowicewoj. małopolskie

Zwroty

Sprzedający nie jest przedsiębiorcą, więc nie chroni Cię prawo konsumenckie, np. nie zwrócisz zakupu bez zgody sprzedającego.

Chcesz sprzedać podobny przedmiot?

wystaw ogłoszenie
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 111e49f5-56a5-4142-9f3f-6712093da093

Podobne wyszukiwania