Witam serdecznie Państwa na stronie Szlachetnej Piwniczki.
Dobry przepis mówi, aby robiąc prawdziwy rosół wszystkie warzywa i mięso najpierw upiec, idąc tą zasadą parę lat temu zaczęłam wszystkie owoce do konfitur i powideł piec w piekarniku i redukować właśnie w ten sposób. To był strzał w dziesiątkę, powidła z każdego owocu wychodzą niemożliwie aromatyczne, kolor intensywny.
Do każdego powidła stosuje alkohol z tego samego owocu, by podkręcić kolor i smak.
I tak z 30 kg czarnej porzeczki, mamy 9 l powidła, bez pektyn, zelfixów i cukru .
Sama słodycz natura i zdrowie tak potrzebne w tych czasach.
Na sprzedaż posiadam jedno z moich powideł, z czarnej porzeczki.
Posiadam powidła bez cukru, a to doskonała alternatywa dla osób, które preferują zdrowsze i nieprzesłodzone przysmaki. Głównym i jedynym składnikiem tego przepisu są dojrzałe owoce, które po oczyszczeniu są pieczone w piakarniku, a potem długo i wolno smażone w specjalnym kotle do powideł.
Zastanawiacie się czy powidło bez cukru będzie wystarczająco słodkie? Spokojnie, naturalna słodycz skarmelizowanych owoców zrekompensuje brak cukru.
Porzeczka jest z mojego ogrodu, bez nawozów, naturalna, Ekologiczna.
Zapraszam również na inne moje aukcje.