Składniki: krzem organiczny, kwasy bosweliowe , witamina C,
Składnik otoczki: hydroksypropylometyloceluloza, wyciag z gumożywicy kadzidłowca, wyciąg z owoców dzikiej róży (standaryzowany na zawartość wit. C) wyciąg z owocu pieprzu czarnego, wyciąg z kłącza kurkumy, wyciąg z ziela skrzypu polnego (standaryzowany na zawartość krzemionki), substancja wypełniająca ( ekstrakt z ryżu, łuska ryżowa, guma arabska, olej słonecznikowy) wyciąg z nasion winogron, wyciąg z kłącza imbiru, wyciąg z plechy morszczynu pęcherzykowatego, wyciąg z ziela brodziuszki wiechowatej.
Dlaczego polecamy dr Meller® SiVita?
Krzem SiVita to produkt w 100% naturalny, nadaje się do spożycia przez wegan i wegetarian – posiada certyfikat wegański Viva! potwierdzający brak składników pochodzenia odzwierzęcego.
Na co pomaga krzem?
Krzem wpływa na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci
Ma dobroczynny wpływ na stawy, kości i chrząstek
Wspomaga produkcję kolagenu
Wspomaga usuwanie szkodliwych pierwiastków z organizmu, takich jak glin.
Co krzem może zrobić dla naszego zdrowia?
Krzem organiczny SiVita drMeller ®
Krzem nazywany pierwiastkiem Życia, jest jednym z głównych minerałów obecnych w ciele
człowieka, zapewniając komunikację pomiędzy mózgiem i ciałem. Zasoby krzemu spadają
wraz z wiekiem, a współczesna dieta dodatkowo pogarsza sytuację, gdyż nie zawiera
odpowiedniej ilości pokarmów bogatych w krzem: pełnowartościowych zbóż, wysokiej
jakości warzyw ,owoców i wody źródlanej.
Rafinacja produktów spożywczych (mąka, cukier, sól) powoduje usuwanie krzemu i innych
niezbędnych mikroelementów. Krzem w żywności występuje w postaci nierozpuszczalnych
krzemianów i nie może być bezpośrednio wchłaniany w przewodzie pokarmowym.
Pod wpływem kwasu solnego w żołądku z krzemianów powstaje kwas ortokrzemowy, który
wchłania się z jelit do krwi. Starzenie się organizmu wiąże się ze wzrostem pH żołądka,
zatem osoby starsze mają zmniejszoną zdolność do przekształcania krzemianów z diety
w biodostępny kwas ortokrzemowy.
Krzem jest niezbędnym elementem tkanki łącznej, do której zaliczamy krew, limfę, naczynia
krwionośne i limfatyczne, kości, chrząstki, skórę, tkankę tłuszczową oraz substancję
międzykomórkową czyli macierz.
Komórki macierzy (makrofagi, fibroblasty i inne) produkują kolagen, włókna istoty
międzykomórkowej oraz proteoglikany, a podstawowym pierwiastkiem tych związków jest
krzem.
W świetle powyższych faktów suplementacja krzemem jest niezbędnym
elementem dbałości o nasze zdrowie, a dodatkowe składniki SiVity
poszerzają pozytywne spektrum jego działania.