Drożdże gorzelnicze z pożywką Coobra 48
Drożdże Coobra 48 to popularne drożdże gorzelnicze – sprawdzone przez wielu producentów domowych napojów alkoholowych zarówno w Polsce, jak i na świecie. Coobra 48 to skrupulatnie skomponowana mieszanka zawierająca drożdże gorzelnicze i pożywkę oraz cenne witaminy i mikroelementy. Fermentacja przy użyciu Coobra 48 ma bardzo burzliwy przebieg, więc naczynie z nastawem nie może być szczelnie zamknięte. Nie wskazane jest użycie korka – najlepiej zostawić balon otwarty. Z kolei w przypadku pojemnika fermentacyjnego, wieczko nie może być dociśnięte. Drożdże Coobra 48 charakteryzują się bardzo wysoką odpornością na alkohol, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie zacieru o mocy sięgającej 21%.
Jak korzystać z drożdży gorzelniczych Coobra 48?
Rozpuść 6-8 kg cukru w 20-25 L ciepłej wody.
Poczekaj aż roztwór ostygnie do temperatury 25-30°C i dodaj drożdże.
Intensywnie mieszaj przez około minutę.
Paczka zawiera już witaminy, minerały i pożywki, więc niewskazane jest używanie dodatkowych pożywek.
Jeśli prowadzisz fermentację w balonie, nie zamykaj naczynia korkiem, a w przypadku pojemnika fermentacyjnego nie dociskaj pokrywy. Fermentacja przebiega burzliwie a nadmiar CO2 musi mieć ujście.
Z tego samego powodu naczynie powinno zapewniać odpowiednią ilość wolnego miejsca. Fermentację nastawu 25 L prowadź w pojemniku o pojemności minimum 30 L.
Staraj się utrzymać temperaturę cieczy w granicach 22-25°C. W zbyt wysokiej temperaturze (powyżej 35°C) drożdże przestaną pracować.
W przypadku fermentacji nastawu z 9 kg cukru optymalne warunki to 18-24°C. Tylko wtedy uzyskasz maksymalną moc 21%. Jeśli to konieczne, schładzaj ciecz. Lepsze efekty uzyskasz zastępując cukier glukozą (10 kg).
Im niższa temperatura, tym fermentacja trwa dłużej.
Fermentacja nastawu z 6 kg cukru trwa 2 dni, uzyskana moc 14%
Fermentacja nastawu z 8 kg cukru trwa 5 dni, uzyskana moc 19%
Fermantacja nastawu z 9 kg cukru trwa 7-10 dni, uzyskana moc 21%