Drożdże Spiritferm Turbo Fruit
Spiritferm Turbo Fruit to wysokiej jakości drożdże gorzelnicze, dzięki którym zafermentujesz nastawy owocowe. Z Turbo Fruit wykonasz m.in. przepyszną śliwowicę, gruszkówkę czy trunki takie, jak brandy, kirsch i calvados. Spiritferm Turbo Fruit odznaczają się wysoką odpornością na alkohol, więc produkowanym przez Ciebie napojom na pewno nie zabraknie mocy. Spożywaniu będą też towarzyszyć miłe aromaty owocowo-kwiatowe, gdyż paczka zawiera specjalnie dobrane szczepy, które produkują duże ilości przyjemne zapachów odmianowych i fermentacyjnych. Za pomocą Turbo Fruit możesz także zamienić stare wino lub przetwory na smaczny, owocowy destylat.
Jak korzystać z drożdży Spiritferm Turbo Fruit?
Dodaj drożdże do moszczu o temperaturze około 30°C.
Intensywnie mieszaj przez około minutę.
Jeśli chcesz, by w wyniku fermentacji nastaw uzyskał maksymalną moc 18%, uzupełnij roztwór syropem cukrowym. Dodaj około 200-300g na 1L moszczu. Proporcje mogą się różnić w zależności od gatunku owoców. Najlepiej dodawać cukier porcjami co 1-2 dni.
Jeśli prowadzisz fermentację w balonie, nie zamykaj naczynia korkiem, a w przypadku pojemnika fermentacyjnego nie dociskaj pokrywy. Fermentacja przebiega burzliwie a nadmiar CO2 musi mieć ujście.
Z tego samego powodu naczynie powinno zapewniać odpowiednią ilość wolnego miejsca. Fermentację nastawu 20-25 L prowadź w pojemniku o pojemności minimum 30 L.
Staraj się utrzymać temperaturę cieczy w granicach 20-27°C. W zbyt wysokiej temperaturze (powyżej 35°C) drożdże przestaną pracować.
Im niższa temperatura, tym fermentacja trwa dłużej.
Po skończonej fermentacji zalecamy użycie środka klarującego.
Fermentacja nastawu 25 L trwa 4-6 dni.