Naturalny dym wędzarniczy w płynie Smokeland Hickory 1000 ml
Jest to produkt najbardziej uniwersalny ze wszystkich produktów Smokeland, odpowiedni do wszelkich przetworów mięsnych i rybnych. Produkt ten można wykorzystać do nadania przyjemnego i wędzonego smaku wszystkim serom i innym produktom mlecznym. Dzięki temu produktowi Twoja wyobraźnia może być nieograniczona. Orzechowy smak curry nada Twoim produktom nieopisany smak. Dodaj trochę dymu do marynaty z solą i innymi przyprawami, a otrzymasz ładny brązowy produkt o przyjemnym smaku.
Doskonały produkt dla tych, którzy nie mają możliwości wędzenia, a lubią aromat wędzonych potraw. Dzięki bejcowaniu, marynowaniu i obróbce termicznej otrzymuje się potrawy o smaku i aromacie wędzonek. Można też stosować jako składnik przyprawowy, żeby urozmaicić charakter menu w kuchni domowej czy w gastronomii. Jest to naturalny dym w kondensacie płynnym, oczyszczony ze szkodliwych substancji, (Rozporządzenie Wykonawcze Komisji UE nr 1321/2013).
Specyfikacja produktu: Otrzymujemy go na drodze suchej destylacji drewna. Proces spalania drewna przy eliminacji powietrza nosi nazwę pirolizy drewna. W czasie pirolizy powstają oprócz węgla substancje gazowe kondensowane w wodzie. Kondensaty dają się rozdzielić na fazę smolistą i wodną. Faza smolista nie nadaje się do wykorzystania w przetwórstwie żywności i jest odrzucana. I to właśnie na tym etapie eliminuje się wszystkie te potencjalnie szkodliwe elementy, które występują w rzeczywistym dymie, w tradycyjnym wędzeniu. Badania wykazały, że naturalne dymy w płynie mają właściwości antyutleniające i bakteriostatyczne. Jedzenie zrobione przy ich użyciu pod względem smakowym nie różni się prawie od tych zrobionych w klasycznej wędzarni. Dymy w płynie mają zarówno cechy aromatyzujące, jak i koloryzujące i nadające jedzeniu właściwą dla procesu wędzenia teksturę.
Pojemność: 1000ml
Składniki: Woda, aromat dymny. W czasie przechowywania mogą się wytrącać w płynie stałe cząsteczki dymu. Roztwór został rozcieńczony wodą, aby umożliwić łatwe i bezpieczne zastosowanie produktu w domu. Przeznaczony do stosowania na powierzchni produktów spożywczych.
Wartość energetyczna w 100g:
82 kJ/21 kcal.
białko: 0,0 g;
węglowodany: 0,2 g;
tłuszcze: 0,4 g;
tłuszcze nasycone: 0 g;
sól: 0 g.
Sugerowany sposób użycia: Nadaje ciemnobrązowy kolor oraz mocny aromat dymny różnym rodzajom mięs (na przykład ryba, wołowina, wieprzowina, baranina oraz inne). Cząsteczki dymu zmieniają kolor białka, dlatego zaleca się stosowanie produktu na powierzchni mięsa. Zalecana dawka dymu w płynie wynosi 5-10 g/kg produktu.Przykładowy przepis: Przygotuj 1 l wody, wlej do niej 70 ml naturalnego dymu w płynie SMOKELAND do różnych rodzajów mięsa i ryb, dodaj 60-80 g soli oraz trochę czosnku i pieprzu. Do tak przygotowanej zalewy włóż rybę (np. makrelę), następnie umieść całość na 3 dni w lodówce. Po 3 dniach powieś rybę i pozwól jej schnąć przez 12-24 godzin. Rozkoszuj się rybą wędzoną na zimno!