O przedmiocie

Dynie i jabłka wyłącznie z mojego ogrodu, który jest położony w znacznej odległości od dróg krajowych i autostrad.

W ogrodzie nie stosuję żadnych środków chemicznych.

W przetworach nie używam zagęszczaczy, polepszaczy smaku i barwników, są w 100% naturalne.

Janginizacja to metoda przygotowywania przetworów, głównie z owoców, bez dodatku cukru. Polega na powolnym duszeniu składników we własnym soku, z dodatkiem szczypty soli, co pozwala wydobyć i skoncentrować ich naturalną słodycz. Metoda ta, wywodząca się z kuchni makrobiotycznej, sprawia, że przetwory są zdrowsze, zachowują naturalny smak i więcej cennych składników odżywczych. 

 

Jak działa janginizacja?

  • Dodanie soli: 

    Szczypta soli dodana do owoców lub warzyw działa jako katalizator, który pomaga wydobyć ich naturalne soki i cukry. 

     

  • Powolne gotowanie: 

    Składniki są podgrzewane na małym ogniu przez dłuższy czas, co prowadzi do naturalnego zagęszczenia i skoncentrowania smaku. 

     

  • Konserwacja: 

    Przetwory można przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zapasteryzować, aby zachować je na dłużej. 

     

Zalety janginizacji

  • Brak cukru: 

    Jest to metoda idealna dla osób, które chcą ograniczyć spożycie cukru. 

     

  • Zdrowsze przetwory: 

    Przetwory zachowują więcej witamin i minerałów niż te przygotowywane tradycyjnie. 

     

  • Zachowanie naturalnego smaku: 

    Metoda pozwala wydobyć pełnię smaku i aromatu owoców bez dominującego wpływu cukru. 

     

  • Wszechstronność: 

    Janginizować można różne owoce (np. truskawki, jabłka, śliwki) i warzywa, a także przygotować z nich sosy, pasty czy przeciery. 

Dzięki tyndalizacji (pasteryzacja funkcjonalna), długo zachowują świeżość i naturalny smak.

Wielokrotna pasteryzacja, znana również jako tyndalizacja, to metoda konserwacji żywności polegająca na kilkukrotnym (najczęściej trzykrotnym) podgrzewaniu zawartości słoików lub puszek w temperaturze około 100°C, z przerwami na schłodzenie. Celem jest zniszczenie bakterii, grzybów i ich form przetrwalnikowych, co ma zapewnić bezpieczeństwo i przedłużyć okres przydatności do spożycia produktów. 

Dynia jabłko 1:1

1 cytryna i 2 cm imbiru na 1 kg dżemu.

Doskonały do naleśników, kanapek, pączków, ciast, racuchów.

Stan Nowy
Waga produktu z opakowaniem jednostkowym 0.480 kg
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: d018ec63-7d0b-49ba-b257-fdd2fec539f0

Podobne wyszukiwania