Pozyskiwana jest z rośliny gryki, która rośnie na naszych ekologicznie utrzymanych bogatych i bujnych polach w pięknej polskiej wsi Ławki. Nie jest klasyfikowana jako zboże, lecz jako nasiono.Gryka zaczyna rosnąć od maja i kwitnie w okresie letnim, od lipca do września, a zbierana jest pod koniec września. Dzięki procesowi suszenia jej ziaren do 45 stopni, nasza kasza zawiera wszystkie dostępne wartości odżywcze i jest bogatym źródłem minerałów, takich jak potas, selen, żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, krzem i kwas foliowy. Jej skład obejmuje również witaminy z grupy B, witaminę E oraz cenne przeciwutleniacze (rutynę, kwercetynę, pelargonidynę). Dodatkowo, kasza gryczana zawiera błonnik pokarmowy i ma niski indeks glikemiczny. Regularne spożywanie kaszy gryczanej ma odkwaszający wpływ na organizm. Dzięki obecności błonnika pokarmowego, zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas.
Gryka jest również polecana osobom z problemami jelitowymi, jak również tym, którzy są na diecie redukcyjnej i mają podwyższony poziom cholesterolu.Nie ma w sobie glutenu. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale komponuje się z mięsem, grzybami i warzywami. Kaszę gryczaną można również wykorzystać do przygotowania kotletów, naleśników oraz różnego rodzaju nadzień, np. do naleśników, pierogów czy pieczonych warzyw.