O przedmiocie

UWAGA Najmniejsza wysyłka to 15 szt. czyli 15 kg

Odbiór na miejscu od 1 kg wzwyż po kontakcie.

Mąka drobno mielona z pełnego przemiału całego ziarna ,czyli razowa nadająca się znakomicie do wypieku chleba i inny kulinariów. Odmiana Schwabenkorn, czyli jedna z pięciu podstawowych odmian . Pochodzi z uprawy bez chemicznej agrotechniki we własnym zrównoważonym , tradycyjnym, ekologicznym gospodarstwie rolnym zlokalizowanym w dziewiczym terenie Pogórza Ciężkowickiego z dala od przemysłu i ciągów komunikacyjnych. Certyfikat nr PL 03-0004190-22-00 do wglądu na stronie wyszukiwarki certyfikatu . Cena 10 zł/kg. Preferuje odbiór osobisty po wcześniejszym kontakcie, bo mąkę przygotowuje na swoich urządzeniach na bieżąco wg potrzeby tak by była zawsze świeża. Cena na aukcji dotyczy 1 kg. Odbiór na miejscu już od 1 kg. Wysyłka Smart InPost od 15 kg do 23 kg w paczce lub pozostałe kurierskie formy wysyłki za 25 zł-przelew lub 30 zł pobranie od 15 do 28 kg. Każda forma wysyłki przy zakupie minimum 15 kg . Kupując orkisz czy orkiszowe produkty zawsze, proszę sprawdzać źródło jego pochodzenia. Najlepiej kupować bezpośrednio od rolnika, nawiązać kontakt , dowiedzieć się w jaki sposób jest uprawiane .Jak mielone ziarno, Najczęściej jest to mielone w dużych młynach usługowych , gdzie odbywa się to poprzez zgniatanie walcami bo to jest metoda mielenia mniej energochłonna, czyli tańsza a wtedy zostaje część otręby nierozdrobniona do końca i jest odsiewana z otręby czyli błonnika i minerałów . To zubaża jego walory prozdrowotne Tak powstają typy mąki np. 500 , 700 itd. Czym niższy typ tym więcej otręby została odsiana i mąka jest jaśniejsza , zostaje więcej bielma ,którego głównym składnikiem jest skrobia -rodzaj złożonego cukru i gluten rodzaj białka kleistego w połączeniu z wodą ,jednak i tak znacznie wartościowsze dietetycznie niż te z pszenicy konwencjonalnej traktowanej chemiczną agrotechniką uprawy .Paradoksalnie czym niższy typ , tym jaśniejsza mąka a kulinarja organoleptycznie smaczniejsze, pieczywo bardziej puszyste zaczyn łatwiej wyrasta bo większy udział skrobi i glutenu .W takich młynach wielkość instalacji technicznej nie pozwala na wyczyszczenie z poprzedniego mielonego rodzaju zboża , najczęściej pszenicy konwencjonalnej czyli uprawianej w sposób przemysłowy. Tylko małe urządzenia do mielenia i metodą bijakową coś na wzór młynka do mielenia kawy pozwala na kompletny przemiał ziarna i uzyskaniu mąki bez domieszek innych zbóż co pozwala zachować walory prozdrowotne. Warto dochodzić pochodzenie mąki ,powinno to być dostępne na etykiecie . Wtedy nawiązać kontakt , zapytać jak jest uprawiany , czy ten rolnik dysponuje na sprzedaż otrębami , jeżeli nie to daje więcej pewności ,że ziarno zostało kompletnie zmielone i nie ma otrąb do sprzedania. Po adresie można zobaczyć na mapach google w warstwie satelitarnej czy to gospodarstwo w ogóle istnieje , czy to nie jest czasem adres handlarza w bloku , a mąka pochodzi z dużych upraw nie tylko w Polsce ale i też w sąsiednich krajach gdzie nie koniecznie jest uprawiony w sposób ekologiczny. Mąka przygotowana do handlu detalicznego będzie często poddawana zabiegom mającym na celu wydłużyć okres przydatności by nie zepsuła się na półkach sklepowych. To też nie koniecznie jest dobre dla zdrowia. Mylące jest używanie w ofertach słowa "BIO" lub "naturalnie", to wcale nie świadczy ,że jest to produkt uprawiony ekologicznie i użycie takich słów nie obarcza sprzedawcy lub producenta ewentualnymi konsekwencjami Na etykiecie powinno być dostępna informacja lokalizacji jego uprawy i posiadaniu certyfikatu ekologicznego na ten produkt ,z jego numerem i nazwa firmy certyfikującej , który można zidentyfikować na stronie internetowej wyszukiwarki certyfikatu oraz zastrzeżony wzór białego listka na zielonym prostokącie. Oznacza, to że produkt powstał w gospodarstwie ekologicznym, że przy jego produkcji nie używano nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin oraz że produkt nie zawiera sztucznych dodatków (barwniki, aromaty, konserwanty itd.). To wszystko, oczywiście, jest bardzo ważne, ale w przypadku orkiszu nie decyduje o pełnej wartości produktu. Istotna jest jego odmiana , a więc to, czy w ogóle jest orkiszem! Tego, niestety, instytucje wydające certyfikaty nie sprawdzają Warto wiedzieć, że obecnie odmian orkiszu na rynku jest dużo, ale tylko pięć z nich ma opisywane przez św.Hildegardę właściwości . Są to odmiany najczystsze, czyli bez domieszek modyfikujących: Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Schwabenkorn,Oberkulmer Rotkorn, Ostro. Inaczej, tylko te pięć odmian to prawdziwy orkisz, reszta jest nim tylko z nazwy.W celu zwiększenia jego wydajności i odporności na sztuczne nawozy przez ostatnie lata próbuje się go krzyżować z pszenicą. Nawet wyhodowano odmiany jare W efekcie powstawiają odmiany wprawdzie wydajniejsze, ale nie będące już zachwalanym przez św. Hildegardę prawdziwym orkiszem.

Stan Nowy
Inne ogłoszenia sprzedającego
Zobacz wszystkie
Chcesz kupić więcej z jedną dostawą? Wybierz KUP TERAZ i w kolejnym kroku dodasz więcej przedmiotów od tego sprzedającego.

Inne ogłoszenia sprzedającego

Chcesz kupić więcej z jedną dostawą?
Wybierz kup teraz i w kolejnym kroku dodasz więcej przedmiotów od tego sprzedającego.
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 5d6c58be-d891-47b0-ae92-1175cce442a0
Napisz

Podobne wyszukiwania