Erytrytol to niskokaloryczny słodzik, który znajduje się powszechnie w warzywach, owocach, grzybach i winie. Erytrytol w formie pudru może byc stosowany jako zamiennik cukru pudru. Ma delikatny słodki smak i może być wykorzystywany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. Słodzik stołowy na bazie erytrytolu w postaci drobnego proszku. Erytrytol (inaczej erytrol) to słodzik, który - podobnie jak ksylitol, sorbitol, mannitol - należy do grupy alkoholi polihydroksylowych (cukrowych). W związku z tym, że erytrytol jest niemalże tak samo słodki jak cukier stołowy, z powodzeniem może być dodawany do kawy, herbaty czy domowych wypieków. Erytrytol może być stosowany jako dodatek m.in. do lodów, dżemów, galaretek, marmolad i owoców kandyzowanych, różnego rodzaju wyrobów cukierniczych, gum do żucia, a także musztard, sosów. Erytrol z powodzeniem może być stosowany w kuchni jako alternatywa zwykłego cukru. Sposób użycia: Stosować jako zamiennik cukru. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.