Filtr do wody CLARIS Pro Blue
98% kawy stanowi woda. Im lepsza jakość wody, tym bardziej wyrazisty jest aromat kawy. Filtr CLARIS zapewnia niezawodne filtrowanie wody. Efekt filtrowania stanowi optymalny składnik doskonałej kawy: czysta woda to czysta przyjemność.
CLARIS potrafi jednak znacznie więcej: Filtruje nie tylko wapń, dodatkowo usuwa z wody wiele innych substancji pogarszających smak i zapach. Ważne dla zdrowia człowieka minerały i związki fluoru pozostają jednak zachowane.
Filtr CLARIS – woda do przygotowania doskonałej kawy
Tak świeża jak ze źródła. Każdy, kto kiedykolwiek spróbował świeżej źródlanej wody, wie, że między tym ‘eliksirem życia’ w jego naturalnej postaci a przetworzonym płynem w naszych kranach istnieje prawdziwa przepaść. Niewielu z nas ma łatwy dostęp do źródła. Jest na to odpowiedź: filtr CLARIS firmy JURA, który twardej wodzie z kranu nadaje obojętne pH. Oprócz tego filtr CLARIS może zabezpieczyć Państwa w pełni automatyczny ekspres do kawy przed osadzaniem się kamienia i – jeżeli jest właściwie stosowany - wydłużyć okres jego użytkowania. Wynikają z tego trzy ważne korzyści: gwarancja, że woda jest świeżo filtrowana przed przygotowaniem każdej filiżanki kawy; świeża woda i czysty aromat (bez żadnych domieszek) zapewnia najwspanialszy smak kawy; wieloletnia ochrona ekspresu (bez konieczności odkamieniania). Filtr CLARIS firmy JURA jest bezwzględny dla kamienia, ale delikatny dla ekspresu.
UWAGA! - zbyt częste odkamienianie ekspresu skutkuje w przyszłości jego rozszczelnieniem (odkamienianie - reakcja roztworu kwasu na uszczelki). Zalecane stosowanie wkładów filtrujących + profilaktycznie raz na 12 miesięcy proces odkamieniania).
Kamień: przyczyna nieodpowiedniego smaku i usterek
Podczas podgrzewania wody osadza się kamień. Zwężone poprzez kamień przewody nie tylko wydłużają czas podgrzewania, zwiększając przez to zużycie prądu, lecz także mogą doprowadzić do całkowitej awarii urządzenia. Kamień szkodzi jednak nie tylko ekspresowi automatycznemu, lecz wypływa również negatywnie na smak kawy. Chociaż kamień w niewielkich ilościach służy jako ważny nośnik smaku, jego zbyt duża ilość nadaje wodzie pewien posmak i utrudnia – także z powodu wahających się temperatur wody – optymalne rozwinięcie aromatu kawy.
Wydajność filtra
CLARIS dostarcza idealną wodę do doskonałych specjałów kawowych. Wydajność wkładu filtra zależy od stopnia twardości wody.
przy 1-10° dH: do 300 l
przy 11-12° dH: do 240 l
przy 13-15° dH: do 180 l
przy 16-20° dH: do 120 l
przy 21-25° dH: do 95 l
przy 26-30° dH: do 80 l