Pyłek pszczeli – źródło zdrowia
Pyłek pszczeli to drobne kuleczki, które powstają z ziarenek pyłku kwiatowego, które zbierają pszczoły. Jest on bogatym źródłem składników odżywczych, w tym witamin, minerałów, aminokwasów i enzymów.
Pyłek w trzech postaciach
Pyłek występuje w trzech postaciach: pyłek suszony, pyłek świeży i w postaci sfermentowanej zwanej chlebem spadziowym (pierzga). Chleb miodowy traktujemy jako odrębny produkt, ponieważ ma inne właściwości. Im mniejszy stopień ingerencji w pierwotną postać pyłku, jaki otrzymamy od pszczoły, tym większe korzyści z niego płynące. Suszony pyłek jest o 20-40% mniej pożywny niż świeży pyłek. Procent ten może odpowiadać 100% utracie cennych antybiotyków i czynników wzrostu, enzymów i innych substancji aktywnych, które ulegają zniszczeniu w wyniku suszenia lub utleniania podczas przechowywania, transportu i dystrybucji.
Pyłek pszczeli posiada, między innymi, właściwości:
+ odżywcze
+ przeciwutleniające
+ immunomodulujące
+ przeciwzapalne
+ antybakteryjne
Do najczęstszych zastosowań pyłku pszczelego należą:
+ Zwiększenie odporności
+ Leczenie chorób układu pokarmowego
+ Leczenie chorób układu moczowego
+ Leczenie chorób skóry
+ Leczenie chorób układu oddechowego
PRZECHOWYWANIE PYŁKU
Pyłek należy przechowywać w lodówce. Wysuszony pyłek można przechowywać poza lodówką bardzo krótko (2-3 miesiące) i tak długo, jak jest świeży, gdyż bardzo szybko traci swoje właściwości odżywcze.
Liofilizowany pyłek traci rocznie około 15-20% składników odżywczych.
Świeży pyłek najlepiej przechowywać w zamrażarce, gdyż przez długi czas (1-2 lata) zachowuje 100% składników odżywczych.
SMAK PYŁKU
Suszony pyłek ma na ogół nieprzyjemny, specyficzny smak przypominający olej rybny. Świeży pyłek, w zależności od pochodzenia roślinnego, ma szczególnie przyjemny, lekko słodki, kwiatowy smak.
WITAMINY
Pyłek charakteryzuje się dużą zawartością rutyny (witaminy R), która znacząco wzmacnia cały układ naczyń włosowatych organizmu człowieka. Zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B6, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, kwas foliowy oraz w niewielkich ilościach B5 i B12. Zawiera witaminę C, D, biotynę, inozytol, niewielkie ilości witaminy K. Zawiera znaczne ilości aktywnych karotenoidów, takich jak prowitamina A oraz niewielkie ilości witaminy E.
AMINOKWASY – BIAŁKA
Pyłek jest bogaty w aminokwasy i białka. Aminokwasy są budulcem białek. Skład pyłku w elementach białkowych wynosi około 20-35% jego masy i różni się w zależności od rodzaju pyłku. Spośród nich około 1/3 występuje w postaci wolnych aminokwasów.
Pyłek zawiera 20 aminokwasów, ale ważne jest, aby zawierał 8 podstawowych aminokwasów, których organizm ludzki nie wytwarza. Są to: izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, tryptofan, fenyloalanina, cysteina i tyrozyna. Białko zawarte w pyłku ma wysoką wartość biologiczną i nie powoduje stresu metabolicznego. Oznacza to, że jest wchłaniany w bardzo dużym stopniu przez organizm, nie powoduje zakwaszenia organizmu i nie sprzyja powstawaniu i rozwojowi pasożytów, tak jak w przypadku mięsa, jaj i nabiału.
Ilość elementów białkowych w pyłku jest 3-7 razy większa niż w tej samej masie w mięsie, jajach czy produktach mlecznych. Zatem 20-30 g pyłku może pokryć dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na białko.
TŁUSZCZE
Pyłek zawiera substancje tłuszczowe w ilości 5-20%. Niektóre z nich mają zdolność nie tylko obniżania złego cholesterolu LDL, ale także zwiększania dobrego cholesterolu HDL, chroniąc przed miażdżycą.
Pyłek odtruwa wątrobę (i w ogóle cały układ trawienny) oraz wspomaga pracę trzustki. Połączenie pyłku i miodu pomaga organizmowi spalić tłuszcz i schudnąć.
I WIĘCEJ…
Pyłek zawiera ponad 12 podstawowych enzymów, niezwykle niezbędnych głównie w procesach metabolicznych organizmu, bardzo dużą ilość substancji przeciwutleniających, dużą ilość soli mineralnych i pierwiastków śladowych, ponad trzy substancje wzrostowe oraz kilka silnych czynników antybiotycznych. Połączenie pyłku z nalewką z propolisu jest najskuteczniejszym naturalnym antybiotykiem – dynamitem przeciwko jonom, bakteriom i pasożytom.
Najważniejsze, jak wynika z badań, jest to, że pyłek zawiera zbilansowaną kombinację ilościową nie tylko różnych witamin, ale także witamin, minerałów i enzymów, co działa synergistycznie. Jednocześnie pyłek osadza się na powierzchniach przewodu pokarmowego i stopniowo uwalnia zawarte w nim składniki odżywcze, równocześnie działając leczniczo na wszelkie wrzody i uszkodzenia nabłonka.
Fakt ten znacznie usprawnia przyswajanie wszystkich składników odżywczych przez organizm ludzki. Pyłek stanowi doskonałe uzupełnienie witamin i białek, które znacznie przewyższa spożycie jakiegokolwiek preparatu farmaceutyczno-chemicznego.
ILE PYŁKU POWINNIŚMY JEŚĆ?
Trzydzieści pięć gramów pyłku (pełna łyżka stołowa) dziennie pokrywa normalne dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na białka, witaminy, pierwiastki śladowe itp. Dawkę tę można zmniejszyć, gdy mówimy o świeżym pyłku, a jeszcze bardziej, gdy pyłek zostanie wzięty w całości, przeżuty na miąższ razem ze śliną. Ogólnie rzecz biorąc, dla osoby dorosłej normalna dawka wynosi 20-35 g/dzień, dla dzieci w wieku 6-16 lat normalna dawka wynosi około 15-20 g/dzień, dla dzieci w wieku 3-6 lat normalna dawka wynosi około 10-15 g/dzień dzień.
Osoby zmęczone psychicznie lub fizcznie powinny spożywać dwukrotnie więcej pyłku. Dorośli i nastolatki ćwiczące mogą spożywać dwu- lub trzykrotnie większą ilość pyłku, pod warunkiem, że przyjmowane są stopniowo, tak aby żołądek powoli się do niego przyzwyczajał. Chociaż zdarza się podawanie pyłku niemowlętom poniżej pierwszego roku życia, to klinicznie jest on zalecany dopiero dla dzieci powyżej trzeciego roku życia.
JAK SPOŻYWAC PYŁEK
Spożywanie pyłku należy zaczynać od niewielkiej ilości, aż do przyzwyczajenia się żołądka. Sugeruje się łyżeczkę dziennie przez około tydzień i stopniowo z tygodnia na tydzień zwiększać do pełnej łyżki stołowej. Spożycie pyłku należy kontynuować nieprzerwanie przez 2 – 4 miesiące w zależności od potrzeb i reakcji danej osoby, aby wykazać jego korzystne działanie. Osoby chcące schudnąć powinny spożywać pyłek na 15-30 minut przed jedzeniem, natomiast osoby chcące przytyć powinny spożywać go bezpośrednio po posiłku. Pyłek spożywa się w całości lub rozpuszcza w świeżym soku owocowo-warzywnym. Najbardziej zalecanym sposobem jest spożycie całości, przeżucie i wymieszanie ze śliną przed połknięciem, aby uzyskać maksymalne korzyści. Można go także wymieszać z dobrej jakości miodem (w proporcji 1:2 – pyłek/miód), najlepiej surowym i spożywać w powyższy sposób.
Pyłek można przyjmować raz dziennie, najlepiej wcześnie rano, gdy metabolizm jest szybki, lub można go przyjmować w dawkach, w zależności od preferencji i możliwości danej osoby. Odbiór pyłku można wykonywać w okresach trwających co najmniej miesiąc, głównie w okresie zmiany pór roku, wzmożonej pracy, warunków środowiskowych lub w okresach wzmożonego zmęczenia fizycznego i psychicznego. To oczywiście w połączeniu z wysokiej jakości i zbilansowaną dietą. Generalnie pyłek należy traktować jako pokarm w codziennej diecie, a nie jako suplement diety. Jego stosowanie może i powinno być bezproblemowe przez cały rok, nawet w zmniejszonych dawkach.