Witam Serdecznie.
Cena 10 zł za 10gram grzybka. Jeśli potrzebujesz więcej, napisz do mnie.
Od 10 lat posiadam jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych probiotyków jaki można sobie wyobrazić.
Sklepowe kefiry są poddane wysokiej temperaturze czyli zabijane są wszystkie mikroorganizmy a potem ten płyn jest sztucznie wzbogacany o kultury bakterii w proszku . Naturalny kefir jest bogaty w różne naturalnie występujące i pozytywnie wpływające na zdrowie szczepy bakterii - dobry nastrój, unormowanie ciśnienia , zdrowy sen i wygląd skóry.
Ziarna Grzybka tybetańskiego zawiera cenne probiotyki oraz wiele substancji odżywczych, takich jak wapń, witaminy B1, B3,B5, B7, B9 oraz B12, witaminę K, magnez, fosfor oraz wartościowe białko.
Wzmacnia układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu, ma działanie przeciwzapalne, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego: poprawia perystaltykę jelit, stymuluje wydzielanie soków trawiennych oraz żółci; oczyszcza organizm, może mieć działanie antynowotworowe.
Produkcja jest bardzo prosta. 10 gr grzybka wystarczy zalać 250 ml mleka 3,2% lub więcej ( byle nie UHT).
Po 24 godzinach przecedzić grzybki przez sitko. Grzybki przeplukać pod wodą i znowu umieścić w słoiku zalane mlekiem na kolejne 24 godziny.
Jogurt/kefir można spożywać od razu lub przetrzymać w lodówce maksimum 24 godziny . Taki z lodówki chłodny jest jeszcze smaczniejszy i gęściejszy.
Cena 5 zł za 5gram grzybka.
Na szklankę 250ml mleka potrzeba 10 gram grzybka.
Z mlecznego napoju można również zrobić domowy twarożek. Potrzebujemy do tego 0,5 l mleka i tyle samo napoju z grzybka, tyle że mocnego.
Należy zagrzać mleko do 90°C i dodać napój z grzybka, lekko zamieszać. Poczekać, aż serwatka odzieli się od grudek twarogu i zdjąć z ognia. Odcedzić twaróg od serwatki za pomocą gazy. I mamy pyszny domowy twaróg gotowy do spożycia.
Moje grzybki są bardzo aktywne. Hodowane na świeżym wiejskim mleku :-)
Do grzybków dołączam szczegołową instrukcję jak z nimi postepować :-)
Zapraszam do zakupu i na pozostałe moje ogłoszenia.