GRZYBEK TYBETAŃSKI (KEFIROWY)
Dzień dobry
Oferta na - 10 g grzybka (na ok. 250-300 ml mleka), grzybki to nadwyżka mojej domowej hodowli z bieżącej produkcji.
Przepłukane w dniu wysyłki średniej wielkości ziarna grzybka są odpowiednio zabezpieczone na czas podróży. Po otrzymaniu należy je przepłukać na sitku chłodną wodą, następnie umieścić w szklanym lub ceramicznym naczyniu i zalać mlekiem (nie gotowanym, nie UHT) o temperaturze pokojowej. Słoik zostawiamy w zacienionym miejscu na ok. dobę. Mleko należy w ciągu doby 1-2 razy przemieszać żeby aktywność grzybka nie skupiała się tylko u góry słoika. Kefir będzie gotowy kiedy zgęstnieje, wygląda raczej jak zsiadłe mleko i dopiero po przemieszaniu jak kefir.
Odcedzamy gotowy świeży kefir. Grzybek płuczemy, wkładamy do naczynia , zalewamy mlekiem i przygotowujemy kolejną porcję kefiru. Unikać kontaktu z metalem (sitko, łyżka). Z czasem grzybek zwiększa swoją objętość, w miarę przyrostu grzybków należy zwiększać ilość mleka.
Grzybek jest bardzo żywotny i b.szybko się rozrasta.