Grzybek tybetański (kefirowy)
Kefir przygotowywany na bazie grzybka tybetańskiego ma szereg korzystnych właściwości dla organizmu.
Regularne jego spożywanie poprawia kondycję organizmu, a także wpływa korzystnie na stan zdrowotny. Dzięki obecności licznych aminokwasów w kefirze skraca się czas potrzebny na rekonwalescencję po chorobie.
Dzięki obecności licznych bakterii probiotycznych, mikroorganizmy te działają stymulująco na układ odpornościowy organizmu.
Spożywanie kefiru może również działać przeciwwirusowo. Picie napoju zwiększa produkcję interferonu, który zwiększa siły obronne organizmu. Kefir działa także korzystnie na układ moczowy, a także wątrobę, trzustkę i śledzionę.
Kefir, dzięki obecności glukoronidazy, ma działanie anty mutagenne. Oznacza to, że przeciwdziała tworzeniu się niekontrolowanych zmian w materiale genetycznym komórek. Dzięki temu spożywanie tego napoju może spowodować spadek prawdopodobieństwa zachorowania na raka okrężnicy.
Bakterie probiotyczne zawarte w napoju z grzybka tybetańskiego uzupełniają również florę bakteryjną jelit po kuracji antybiotykowej. Poza tym regulują pracę przewodu pokarmowego, zmniejszają wzdęcia, biegunki, niestrawność i zaparcia. Działają także korzystnie na metabolizm organizmu.
Spożywanie kefiru tybetańskiego może obniżać poziom cukru we krwi. Obniża także ciśnienie tętnicze dzięki obecności białka wytwarzanego podczas procesu fermentacji.
Grzybek tybetański redukuje poziom „złego” cholesterolu LDL, który powoduje zatykanie się tętnic.
Kefir może działać także korzystnie u osób z depresją i obniżonym nastrojem, cierpiących na bezsenność, a także u osób z ADHD. Wszystko to dzięki obecności tryptofanu, który bierze udział w syntezie serotoniny i melatoniny.
Oferuję 10g grzybka tybetańskiego na 200ml mleka, (klasyczna szklanka ma 250ml)
To jest nadwyżka mojej domowej hodowli.
przepłukane w dniu wysyłki drobne ziarenka grzybka są odpowiednio zabezpieczone na czas podróży.
Po otrzymaniu należy je przepłukać na sitku plastikowym chłodną , nie lodowatą wodą.Następnie umieścić w szklanym słoiku i zalać mlekiem o temp. pokojowej, przykryć słoik gazą.
Mleko pasteryzowane -nie może być przegotowane i nie UHT. Słoik zostawiamy w pomieszczeniu , NIE na słońcu na ok.24 godż.
Jeżeli temp.w pomieszczeniu niższa niż 20*C to proces fermentacji trwa dłużej, jeśli wyższa niż 22*c to krócej.
Mleko należy raz przemieszać ,żeby aktywność grzybka nie skupiała się tylko w jednym miejscu.
Kefir jak zgęstnieje wygląda jak zsiadłe mleko. Odcedzamy gotowy świeży kefir przez gazę lub plastikowe sitko, płuczemy chłodną wodą ( nie lodowatą ) i wkładamy do czystego słoika zalewając mlekiem o temp.pokojowej
.Grzybek nie lubi kontaktu z metalem (sitko, łyżka). Grzybek z czasem zwiększa swoją swoją objętość. Wówczas zwiększamy adekwatnie ilość mleka. Można na dobę wypić 1-2 szklanki kefiru przez 3 tygodnie, potem należy zrobić 7 dni przerwy. Kefir jest smaczny.
Paczkę nadaję poniedziałek-wtorek Poczta Polska
InPost poniedziałek-czwartek
PO DOTARCIU PACZKI DO PACZKOMATU PROSZĘ O NIEZWŁOCZNY ODBIÓR