Oferuję grzybek tybetański i algi japońskie (podwójna porcja!) w zestawie. Kefir wodny to idealny izotonik na gorące dni a mleczny - sycący, bogaty w białko i wapń !
Dla wtajemniczonych: oba produkty mają właściwości prozdrowotne
Kefir wodny:
* Zawiera więcej witamin z grupy B: Kefir wodny jest bogatym źródłem witamin z grupy B, takich jak B1, B2, B6 i B12. Witaminy te są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, trawiennego i odpornościowego.
* Posiada więcej kwasu foliowego: Kefir wodny zawiera więcej kwasu foliowego niż kefir z grzybka tybetańskiego. Kwas foliowy jest ważny dla rozwoju płodu i zapobiegania wadom wrodzonym.
* Działa silniej przeciwbakteryjnie: Kefir wodny wykazuje silniejsze działanie przeciwbakteryjne niż kefir z grzybka tybetańskiego. Dzieje się tak dlatego, że zawiera więcej bakterii kwasu octowego, które mają silne właściwości antyseptyczne.
* Może być stosowany przez osoby nietolerujące laktozy: Kefir wodny nie zawiera laktozy, więc może być bezpiecznie spożywany przez osoby nietolerujące tego cukru.
Kefir z grzybka tybetańskiego:
* Zawiera więcej białka: Kefir z grzybka tybetańskiego zawiera więcej białka niż kefir wodny. Białko jest ważne dla budowy i naprawy tkanek oraz dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
* Posiada więcej wapnia: Kefir z grzybka tybetańskiego zawiera więcej wapnia niż kefir wodny. Wapń jest ważny dla budowy i utrzymania mocnych kości i zębów.
* Działa silniej przeciwgrzybicznie: Kefir z grzybka tybetańskiego wykazuje silniejsze działanie przeciwgrzybicze niż kefir wodny. Dzieje się tak dlatego, że zawiera więcej bakterii kwasu mlekowego, które mają silne właściwości antyfungicydowe.
* Może poprawiać trawienie: Kefir z grzybka tybetańskiego może poprawiać trawienie poprzez zwiększenie produkcji enzymów trawiennych.
Podsumowując:
Zarówno kefir wodny, jak i kefir z grzybka tybetańskiego mają wiele prozdrowotnych właściwości. Który z nich jest lepszy dla Ciebie, zależy od Twoich indywidualnych potrzeb i preferencji. Dlaczego więc nie wypróbować oba? Ziarna wkrótce zwiększą swoją objętość - można będzie się nimi podzielić z najbliższymi.
PRZYGOTOWANIE:
Kefir wodny: wstawić algi wodne do 1l naczynia, zalać wodą z 3 łyżeczkami cukru i kilkoma rodzynkami, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, jasne miejsce. Napój fermentowany będzie gotowy w ciągu 1-2 dni (smakuje jak Oshee?). Po wypiciu, przepłukać ziarna na sitku pod bieżącą wodą i powtórzyć cykl.
Kefir mleczny: wstawić ziarna do do 1l naczynia, zalać mlekiem, przykryć ściereczką i odstawić. Co kilka godzin zamieszać, aby nie oddzieliła się serwatka i nie powstał serek, który potem trudno przecedzić. Po 1-2 dniach, odcedzić kefir na sitku mieszając po nim drewnianą łyżeczką.
UWAGA! Używać tylko drewnianych lub plastikowych sztućców i sitka, ponieważ ziarna absorbują metale ciężkie.
Nadmiar ziaren można przechowywać w lodówce, ale nie w zamrażalniku.