O przedmiocie

Grzyby shitake w Polsce znane także jako twardnik japoński. Cenione na całym świecie ze względu na swój unikalny smak.

Shiitake rosną na drzewach Shii, skąd też wywodzi się ich nazwa. Występują one również pod nazwą twardnik japoński, pieczarka dębowa oraz pieczarka chińska. Mają brązowy kapelusz o średnicy około 20 cm. Trzon jest jasny o zabarwieniu brązowo-czerwonym, a jego długość waha się w granicach od 2 do 4 cm.

Ich unikatowy smak znany jest już od wielu tysiącleci w wielu państwach świata. Podawane są zwłaszcza te suszone, ze względu na bardziej intensywny smak oraz wyrazisty aromat. Niektórzy preferują shiitake ugotowane. Smak tych suszonych możemy określić jako umami – jest porównywalny do smaku mięsa, z delikatną pikantną nutą. Nadaje się on świetnie do różnego rodzaju potraw w wersji wytrawnej.

Grzybki shitake mogą być pysznym dodatkiem do zup, sosów, mięs, sałatek czy makaronów. Doskonale smakują również w towarzystwie warzyw, a w szczególności marchewki, ziemniaków i selera. Mogą także stanowić jeden ze składników domowego gulaszu, nadając całości dania nieco pikantnego aromatu.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zalać grzyby gorącą wodą i pozostawić do napęcznienia na 30 min, a następnie gotować przez 10-15 minut.

PRZECHOWYWAĆ należy w suchym i chłodnym miejscu.

Kraj pochodzenia: Polska

Stan Nowy
Rodzaj Suszone
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: b5205951-a10b-4b57-94f1-e9711f2a14ec

Podobne wyszukiwania