O przedmiocie

Guma guar to naturalna, roślinna substancja, pozyskiwana z bielma nasion guaru. Guma guar ma postać proszku o barwie białej lub lekko żółtawej. Nie ma zapachu, w smaku jest raczej mdła i łagodna. Wykorzystywana jest powszechnie w przemyśle spożywczym. Stosowana jest jako substancja wiążąca, zagęszczająca i stabilizująca.

Guma guar, z racji tego, iż jest rodzajem rozpuszczalnego błonnika, działa pozytywnie na pracę jelit, reguluje ich działanie. Hamuje także apetyt i niweluje uczucie głodu. Dodana do posiłku powoduje długotrwałe uczucie sytości. Dzięki swoim właściwościom obniża poziom cholesterolu we krwi oraz wykazuje właściwości regulujące poziom glukozy we krwi.

Wykorzystywana głównie jest do przygotowania wypieków, ale sprawdzi się także jako zagęstnik do zup i sosów. Guma guar sprawdzi się doskonale w diecie ketogenicznej jako zamiennik tradycyjnych mąk.

Sposób użycia:

Gumę guar najlepiej rozpuścić w zimnej wodzie. Rozpuszczenie jej w gorącej wodzie lub wrzątku może spowodować, iż nie uzyskamy odpowiedniej konsystencji, a w dodatku może stracić swoje cenne właściwości.

Wartości odżywcze produktu w 100 g

Wartość energetyczna: 350 kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 82,3 g
w tym cukry: 0 g
Błonnik: 82,3 g
Białko: 4,7 g
Sód: 33,3 mg

Stan Nowy
Kod producenta 30,09,25
Marka BRAT
Nazwa handlowa Guma Guar 1000g Słodkie Zdrowie
Opakowanie zgrzewany worek z zamknięciem strunowym
Waga 1 kg
Cechy dodatkowe wysoka zawartość błonnika
Produkt nie zawiera antyzbrylaczy, konserwantów
EAN (GTIN) 5905514500778
Stan opakowania oryginalne
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 00237a5f-24e1-4866-b18d-8bf014bfc76c

Podobne wyszukiwania