Biała herbata produkowana jest wyłącznie z młodych pąków krzewów herbacianych, które zrywa się jedynie raz w roku - wiosną. Są one następnie suszone i w takiej właśnie postaci do nas trafiają. Charakterystyczny dla tej odmiany proces zbioru sprawia, że uchodzi ona nie tylko za najlepszą, najszlachetniejszą, ale i jedną z najdroższych herbat.
Oprócz wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku posiada również właściwości zdrowotne, które determinują wybór wielu miłośników herbaty. Nazwa nawiązuje do delikatnych listków, które pokryte są włoskami o srebrzysto-białym odcieniu. Sam napar posiada jasnosłomkową barwę, a także niezwykle subtelne walory smakowe i aromatyczne
Od wieków jest uznawana za rarytas dlatego również dziś spotykamy ją o wiele rzadziej niż tradycyjną czarną odmianę. Warto jednak przełamać herbaciane stereotypy otwierając się na nowe smaki oraz nietuzinkowe właściwości jakie biała posiada biała herbata.
pobudza w naturalny sposób, dzięki dwukrotnie większej zawartości kofeiny niż zielona herbata
wykazuje niezwykle silne działanie przeciwutleniające przez co “wymiata” z organizmu nadmiar wolnych rodników
pozwala zmniejszyć poziom złego cholesterolu
reguluje ciśnienie tętnicze
działa antybakteryjnie
zawiera sporo witaminy C, dzięki czemu wspomaga odporność organizmu
poprawia wydajność umysłu, pamięć i koncentrację
łagodzi napięcie i stres
Składniki:100% herbata biała OP
Kraj pochodzenia: Chiny